Милионски послови једне од 100 најмоћнијих компанија у свету, склапали су се у ресторану, пројектованом да буде круна архитектонског и грађевинског подухвата у то време.

- И даље и у литератури и у народу није потпуно сигурно да ли има тај ротирајући механизам или не, неки кажу да је уграђен па да никад није радио, други да никад није уграђен, он је дефинитивно једна од најатрактивнијих локација у овом објекту - каже Дејан Тодоровић са Архитектонског факултета.

За то време архитекта Михаило Митровић смело је уклапао грандиозност објекта и сиров бетон чак и за детаље. Олуци у виду скулптура, ланци низ које се слива кишница и филтрира кроз камење у жардињери.

Генекс кула је била и прва паметна зграда у то време. Из компјутерске собе се управљало грејањем, хлађењем, вентилацијом, електроинсталацијама, лифтовима...

Фото Д. Миловановић

 

- Она је одједном постала нешто што је ново, што је другачије, што је велико, што је сиво, што је репрезент једног новог тока на који Београђани нису навикли, али она је пратила све светске трендове архитектуре који су у том периоду владали Европом - каже Дејан Тодоровић.

Генекс кула нашла се 2018. на великој изложби у Њујорку у музеју "Мома", и на насловној страни каталога.

- Повезаност стамбене и пословне куле на простору Новог Београда је представљала једну новину по својој висини, габариту, репрезентативности, то је Западна капија Београда, урбани светионик који се сагледава из најудаљенијих делова Београда - каже Ивана Весковић из Завода за заштиту споменика културе Града Београда.

Неколико пута покушана је продаја ове куле, али без успеха. Тако је било и данас, није било заинтересованих купаца. Ко год да буде нови власник, кулу ће морати да обнавља искључиво уз сагласност Завода за заштиту споменика културе.

Фото:В.Данилов

 

- Захтеви будућег власника и када је реч о ентеријеру и када је реч о изгледу комплетног објекта и заштићеног простора биће предмет разматрања стручне службе заштите и затим ће се прописати мере, односно услови према којим ће се даље радити пројекат одређених интервенција и на основу тога добити сагласност - каже Весковићева.

У ишчекивању новог власника, само девет спратова издаје се закупцима. Понекад се неки делови изнајмљују за прославе, а најинтересантнија је страним и домаћим филмским продукцијама. 

(РТС)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".