Права тајна у изградњи трајније везе сеже пуно дубље од онога како изгледамо, што смо обукли и како се држимо, тврде психолози. Професорка Ејми Кади са Харварда истражује тематику првог утиска већ 15 година, а открила је да се приликом првог сусрета, свесно или несвесно, намећу два поменута питања.

- Оба питања помажу нам да измеримо топлину и личност неког човека. Ако вам неко на кога покушате да делујете не верује, тада нећете далеко догурати. Можда ћете чак оставити утисак манипулатора. Бити топла, поуздана особа којој се уз то људи диве, након што су задобили поверење, постаје дар - објаснила је у својој књизи "Presence: Bringing Your Boldest Self to Your Biggest Challenges".

Према тврдњама истраживача, 50 до 80 посто комуникације међу људима одвија се невербалним путем те често о људима судимо по понашању и држању. Жене су, према тврдњама научника, боље у томе.

Код "читања" других људи у обзир се узима више знакова одједном и након тога се добија права слика. На пример, ако неко уз гледање удесно убрзано дише, брзо говори и чешка се по носу, могуће је да избегава истину.

Фото: Д.Балшић

 

 

Ако је некоме чело наборано, то значи да је под стресом. Руке прекрштене на грудима откривају како човек није спреман да помогне, односно заузео је обрамбени став према вама. Стајање усправно показује како је неко динамичан и оптимистичан, док накривљено стајање открива досађивање.

Опуштен човек дисаће полако и дубоко, а плитко и брзо ако је напет. У случају нервозе дисање може бити испрекидано. Понекад указује и на велику стидљивост или на то да нешто скрива од вас. Они који дишу полако, највероватније говоре истину.

Људи који пуно размишљају имају раширене зенице, али ако је мозак преоптерећен, оне ће се сузити. Код упознавања неког новог зенице ће се раширити, а јесте ли саговорнику незанимљиви и није заинтересован за вас, знаћете ако му се убрзо сузе. Ако зенице остану раширене, то значи да му се свиђате и да сте му занимљиви.

Понекад више пажње треба обратити на то како неко изговара речи него на оно што говори. Наиме, нервозу ће открити брзо причање, а споро опуштеност. Такође, људи док говоре несвесно стављају нагласак на неке речи и управо на њих је добро обратити пажњу.

Јесте ли саговорнику досадили својим причањем и слуша вас само из пристојности, препознаћете по томе што ће почети да скреће поглед с ваших очију и да се врпољи. Такође, ако саговорник говори тихо, могуће је да је несигуран. 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".