ФГМ-148 Џевелин је напредни преносиви противтенковски ракетни систем америчке производње са функцијом „испали и заборави“. Ракету Џевелин су развили и произвели Лоцкхеед Мартин и Раитхеон за војску и маринце Сједињених Држава.

Фото:Профимедиа

 

Верзија средњег домета ове ракете се производи од 1994. године, а први Џевелини су распоређени у јединице америчке војске 1996. године и стално се надограђују. Ова ракета је заменила противтенковску ракету М47 Драгон у америчкој војсци од 2001. године

Фото:Профимедиа

 

Стрелац носи командну лансирну јединицу за вишекратну употребу (ЦЛУ), састављена је од дводелног система. ЦЛУ има три погледа који се користе за проналажење, циљање и испаљивање пројектила и такође се могу користити одвојено од пројектила као преносиви термални нишан. Пешадија више није у обавези да буде у сталном контакту са оклопним транспортерима и тенковима са термичким нишанима. ЦЛУ је тежак 6,4 кг и користи пасивно инфрацрвено навођење за фиксирање и праћење циљева. Дневни нишан је опремљен са увећањем од 4к, а ноћни нишан за инфрацрвену слику има увећање од 4к и 9к. И стрелац и носач муниције носе склоп лансирне цеви, цев за једнократну употребу у којој се налази пројектил и штити пројектил од сурових окружења. Цев има уграђену електронику и систем шарки за закључавање који чини причвршћивање и одвајање пројектила на и од командне лансирне јединице брз и једноставан процес. Има дужину отприлике 1,2 м, пречник 127 мм и тежину од 22,1 кг, са мањим разликама у зависности од варијанте.

Фото:Профимедиа

 

Ракета носи једну високоексплозивну противтенковску (ХЕАТ) бојеву главу од 8,4 кг тандем пуњења. Користи пуњење у облику експлозива за стварање струје суперпластично деформисаног метала формираног од металних облога у облику трубе. Резултат је уски млаз честица велике брзине који може да продре у оклоп. Има квалификовани максимални домет од 2.500, иако САД напомињу да је „показао перформансе до 4.000 метара у већини оперативних услова“.Џевелин користи механизам за меко лансирање. То значи да када оператер повуче окидач, почетни мотор са ниским Г избацује пројектил из цеви за испаљивање. Једном када изађе из цеви за испаљивање, пројектил затим пали свој главни мотор лета да би кренуо према циљу. Механизам за меко лансирање Џевелина спречава да издувни гасови пројектила погоде оператера, омогућава ватру из затворених простора и зграда, смањује трзај за ватру из рамена и минимизира трагове дима из лансирања који указују на локације лансирања и позивају на противватру.

Фото:Профимедиа

 

Два режима напада

Оператери могу изабрати да користе оружје у режиму високог напада или режиму директног напада. Режим врхунског напада је дизајниран да циља тенкове; пројектил лети нагоре да би достигао висину од 150 м пре него што удари у рањивији кров тенка. Режим директног напада је дизајниран да гађа утврђене циљеве, бункере, зграде и хеликоптере. У овом режиму, пројектил лети релативно право до циља на висини од 50 м.

Ране верзије Џевелина имале су домет од 2000 метара, који је касније повећан на 2500 метара. Џевелин је коришћен у више од 5000 сукоба у Авганистану и Ираку. Овај систем би требало да остане у употреби до 2050.

Фото:Профимедиа

 

Обука

Америчке трупе се две недеље обучавају на систему у пешадијској школи у Форт Бенингу , Џорџија .

Војници се подучавају основном одржавању, раду и способностима, монтажи и растављању, као и позицијама са којих се може пуцати. Војници се такође уче да разликују различите типове возила чак и када су видљиви само груби обриси.

Војници морају обавити неколико временских вежби са постављеним стандардима пре него што буду квалификовани за руковање системом у обуци и у ратним ситуацијама. У већини војних база постоје и мањи програми обуке који војнике упућују на правилно коришћење система. На овим курсевима, програм обуке може бити мало промењен. Ово су најчешће само мањи захтеви изостављени због буџета, броја војника у односу на опрему за симулацију, и расположивог времена и ресурса. Обе врсте курсева обуке имају захтеване нивое знања који морају бити испуњени пре него што војник може да користи систем у вежбама обуке или у ратним мисијама.

Спецификација ФГМ-148:

Дужина: 1,1 м

Дужина цеви 1,2 м
Пречник 142 мм
Укупна тежина система: 22,3 кг
Ефективни домет: 75 до 2500 м
Систем навођења: Инфрацрвено навођење
Порекло: САД

Фото:Профимедиа

 

Борбена употреба:

2003 Irak, Afghanistan, Sirija, Ukrajina

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".