Глумица Тијана Кондић је остала је упамћена по лику бунтовне Наташе, главне јунакиње култног остварења Љубише Самарџића, који је, наводно случајно, видео њену фотографију из школског дворишта и изабрао је међу скоро 500 кандидаткиња, за главну улогу у филму.

О самом филму као и главној женској улози коју је остварила малолетна Тијана Кондић, издвајамо чланак из "ТВ Новости" који вам овога пута преносимо у целости:

Главна протагонисткиња новог филма Љубише Самарџића "Наташа", ученица је Пете београдске гимназије. Тијана Кондић је већ првог дана снимања освојила све у екипи шармом, талентом и невероватном природношћу пред камером. Може се рећи да јој се догодила бајка коју прижељкују многе њене вршњакиње, јер је у конкуренцији од петсто кандидаткиња и без икаквог глумачког искуства изабрана за главну женску улогу. Како се то десило?

Фото: Архива ТВ Новости

 

 

- Једног дана у школи, за време часа физичког, сасвим неочекивано пришао ми је момак који је бирао девојке за нову улогу у Самарџићевом филму, и рекао да тотално одговарам лику који је замишљен - прича она - Занимљиво је да сам на одмору пре тога лудовала, скакала, причала, што је мени својствено, па ми је другарица рекла: "Боже, Тијана, ти си за филм. Тебе стварно треба да снимају." Само што ми је то рекла, појавио се тај момак, сликао ме онако рашчупану после часа и узео податке и адресу. Испоставило се да сам била најмлађа на дугачком списку кандидаткиња.

Како је у Тијанином случају већ постојала жеља да се бави глумом(или пак ветерином, или да буде модни креатор) схватила је као шансу коју би требало да искористи. После дугих проба које су уследиле, одлука је пала - она ће бити Наташа. Трбало је само још некако оправдати два месеца изостанка из школе, што је урадио лично Љубиша Самарџић код разредне и директора школе.

- Сложили су се јер када је неко глумац или се бави јавним послом, "сви падају на колена". Али сада морам доста тога у школи да надокнадим - свесна је Тијана.

Фото: Архива ТВ Новости

 

 

Иако до тада није имала излете у глуму, чак ни у драмској секцији, редитељ је био сигуран да ће она да исзнесе терет главне улоге. И није погрешио.

- Снашла сам се и мислим да сам урадила добар посао. Ја сам задовољна, а задовољан је и редитељ, па ћемо видети како ће публика да реагује. На претпремијери у Лазаревцу већ сам видела да се филм публици допао. Чак су ми прилазили неки младићи који су хтели да се упознају самном и честитају ми на улози. Публика је плакала и смејала се у исто време.

А у питању је прича у којој Наташа, под сенком неразјашњеног убиства свог оца, почиње да се свети "моћницима" анонимним телефонским претњама. Као и свакој тинејџерки, дешава јој се прва љубав, са Марком, продавцем из оближње књижаре. Проблем настаје када се и Марков школски друг Киза, иначе "опасан тип", заинтересује за њу. Наравно то играње са "прозивањем" моћника, не пролази без последица, те ће Марко и Киза, у тренутку док се руши бивши систем(јер се све догађа у време прошлих септембарских избора) покушати да је спасу од покренуте лавине опасних прљавих савести.

 

Фото: Архива ТВ Новости

 

 

На питање како је проникла у тајне глумачког заната, и савладала улогу, Тијана објашњава:

- Заслуге припадају Љубиши, јер је пуно разговарао самном, саветовао ме како и шта да урадим. Током снимања, схватила сам да је глума, у суштини, тежак посао. Пре свега због хладноће јер костим никада није усклађен са временом. Видела сам, из мени до тада непознатог угла, како изгледа свет филма и лепо сам се провела. Додуше потребно је много стрпљења и концентрације које нисам имала, али све сам то научила уз Самарџића и глумце са којима сам сарађивала. Та секунда пре изговореног "акција" тера те да брзо размишљаш. Јер када пуно причамо, шта и како треба да радимо, увек испадне нешто треће. Клапу нам држе пред лицем, а ми се смејемо чекамо да кренемо. Никола Ђуричко је једном заборавио неку реченицу, па сам му је ја шапнула, јер сам током пробе научила и његове реплике.

Да ли су Тијана и Наташа сличне?

- Јесу по темпераменту. Обе су нестрпљиве, скачу и шизе. Наташа много ризикује. Последице свега што ради нису јој важне. Она је спремна све да да, чак и живот за оно што је наумила. Наравно, то нису ситнице, него нешто што је њој најбитније, као што је љубав. Наташа је чврста, снажна и није јој важно ни у једној секунди шта ће ко да каже. Важно је само да дође до циља. После свега, мало другачије гледам на ствари. Гледам са обе стране, док сам раније срљала, што није било добро. Променила сам се несвесно. Мени се свиђа тај глумачки живот, без обзира што је напоран.

Фото: Архива ТВ Новости

 

 

Приватно,Тијана обожава животиње и воду. Али престала је да тренира пливање откад је сломила палац на базену. Највише воли коње и пса Ђуру, који живи са њом у кући. Каже да, осим у тренуцима када јој је потребна самоћа, не може без пријатеља и људи око себе. Новопечена глумица одушевљена је сарадњом са глумцем Николом Ђуричком, који у филму тумачи лик Марка.

Њену мајку игра Неда Арнерић, на коју Тијана неодољиво подсећа. У ствари, пуна је хвале и на рачун остатка глумачке екипе, у којој су још: Аница Добра, Даница Максимовић, Слободан Ћустић, Ненад Стоименовић и такође, први пут на филму, Марко Васовић, који игра њеног најбољег друга.

Када је у питању одлука да се трајно бави глумом, Тијана каже:

- Размишљам озбиљно о глуми, али планирам прво да завршим школу. За сада је све то моја жеља. Глума је за мене ново искуство, а не посао, мада се надам да ће једног дана то постати. Тек тада ћу моћи за себе да кажем да сам глумица.

Фото: Архива ТВ Новости

 

 

Скромно са њене стране, ако се већ зна да ради на другом филму "Бумеранг", редитеља Драгана Маринковића, где игра поред Војина Ћетковића.

Да ли јој другарице завиде на таквом друштву познатих?

- У школи су ми рекли: "Јао Тики, видели смо да шеташ Војина по граду." Криво им је што не могу и оне, али им је у исто време драго што могу бар ја. Тражиле су ми аутограме глумаца које сам упознала и посећивале су ме на снимању. Нисам могла да прикупим баш све аутограме свима, али сам се трудила.

Уосталом, уз родитеље, друштво из гимназије било је њена највећа подршка током снимања, па и на премијери, када су сви дошли да виде шта је то Тијана радила два чудесна месеца док није ишла у школу.

 

* Нпортал.рс због вас даје нови живот текстовима из богате новинске архиве "Новости", а овај чланак је изашао у "ТВ Новостима", 2001. године. *

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".