На територији Београда киша и локална појава пљускова са грмљавином се очекује у другој половини ноћи и пред јутро.

Од недеље врло топло, уз ређу појаву пљускова и локалних пљускова и непогода, док би други део недеље могао донети осетније освежење, каже професор географије Марко Чубрило.

Време за викенд

У суботу током дана углавном претежно сунчано и топло, само на северу региона уз више облака мала шанса да понегде буде локалног пљуска. Крајем дана на западу и северозападу Хрватске јача дестабилизација атмосфере која ће донети појаву грмљавинских пљускова, а биће услова и за локалне непогоде, псосебно уз границу са Словенијом. У току ноћи ка недељи ређе нестабилности би се могле јавити и над осталим делом Хрватске, осим на њеном југу, северу Србије и деловма БиХ. У суботу дневни максимум од +26 до 32 степена Целзијуса.

Недеља мало свежија али углавном суво уз дневне максимуме од +24 до +28 степени Целзијуса, истиче Чубрило.

Временска прогноза за следећу недељу

Почетком следеће недеље топло, али уз повремене нестабилности, којих тренутно најмање има на симулацији ЕЦМWФ модела, док остали ипак повремено и то посебно у ноћи ка уторку и уторак крајем дана имају сигнал за локалну појаву грмљавинских пљускова,а биће услова и за локалне непогоде.

Где ће тих нестабилности бити у колико се уопште и јаве сада није могуће предвидети, али би генерално требале бити чешће над северним, средишњим и источним пределима.

Максимуми знатно изнад просека за овај део године и у среду би се требали кретати од +27 до +32 степена Целзијуса, показује временска прогноза.

Други део недеље би, према новим симулацијама оперативних прорачуна ГФС- а и ЕЦМWФ- а, али и њихових ансамбле чланова могао донети пораст ваздушног притиска над севером Европе што би ка нама послало осетно свежији ваздух по источној периферији тог антицикона. У колико би се то захлађење заиста и десило и било праћено секундарном циклогенезом довољно близу нас и било би шанси и за обилније падавине.

 

Како је ово нов сигнал видећемо прво хоће ли се и у којој мери одржати у наредним прорачунима, казао је Чубрило.

Следећих недељу дана свакако релативно топло уз ређу појаву локалних нестабилности.

(Новости)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".