Девети октобар је дан његовог упокојења, кад је својим ученицима наредио да ископају гроб у облику крста. У њега је, као старац са више од сто година, сам легао, а ученици су га сахранили. Када су верници отворили касније њеов гроб, тела није било. Сведочанство каже да се уздизао неки ситан, мирисан и лековит прах, а на тај дан - 21. маја - верници се и ове године сећају великог Јована Богослова.

Он је био син сиромашног рибара Заведеја и његове супруге Саломије. Уз Христа је био и током Тајне вечере, а по његовом распећу, обећао да ће остати уз Богородицу све до њеног успенија. Преживео је многе прогоне и мучења, ширећи Христово учење.

У дану кад се слави успомена на њега, народ се уздржава од тешких послова, а жене не узимају руке игле, плетиво нити маказе. Верници се подсећају посланице Јована Богослова и поуке да онима који признају своје грехе ти се греси опраштају, а душа чисти од сваке неправде.

Премда се у Србији свадбе организују већ кад прође ускршњи пост, многи чекају да прође и празник Светог Јована Богослова да направе свадбено весеље.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".