Румунски јавни сервис разматра и да покрене тужбу против Европске радиодифузне уније, а такође су се придружили и тврдњама РТЦГ Црне Горе да су Шведска, Аустралија и Белгија такође гласале једна за другу, али да они нису добили никакве санкције.

Део саопштења ТВР објављеног јуче поподне преносимо у целости.

- ТВР не одобрава начин на који је Европска радиодифузна унија (ЕБУ) решила ситуацију насталу гласовима националних жирија током полуфинала и финала Евровизије 2022. Гласови су подељени на начин који изазива сумњу. Док су неке земље кажњене, оцене поротника су замењене оценама ЕБУ – кроз такозвани нетранспарентни "алгоритам", који заузврат изазива сумње – за друге нису примењене никакве санкције - наводи се и додаје:

Фото: Профимедиа

 

 

- Што је још горе, добили су додатне поене, које је упутио ЕБУ у име кажњених земаља (детаљи на крају саопштења). Утицај ових сумњи на конкуренцију и репутацију санкционисаних телевизија могао је бити потпуно елиминисан да је ЕБУ своју забринутост пренео заинтересованим странама чим су примећене, односно у среду, 11. маја, после првог полуфинала - финале за жири. Да је ЕБУ пренео делегацијама белешке поротника шест земаља дан након гласања и убедљиво објаснио постојање "неправилног обрасца гласања", ТВР би имао времена да реагује да одмах испита наводе и исправи ситуацију, ако постоји - наводи се у саопштењу.

Подсетимо, земље које су биле изузете из гласања су Азербајџан, Грузија, Црна Гора, Пољска, Румунија и Сан Марино, а Констракта је остала без 12 поене.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".