- Мислим да разлог за кашњење најчешће није што људи не маре за туђа осећања или неког намерно желе да изнервирају - каже психотерапеуткиња специјализована за когнитивну бихевиоралну терапију Сомиа Заман.

- Неки људи су једноставно рођени оптимисти и искрено верују да могу да управљају својим ужурбаним распоредима, што значи да ће увек каснити на нешто - каже Заман.

А ако су ти оптимисти такође друштвени и причљиви типови, онда је вероватније да ће њихови састанци, кафе и ручкови бити дужи, због чега ће закаснити и на следећу обавезу.

- Неким људима је пак проблем да кажу "не", бојећи се да би некога могли да увреде или да пропусте важну прилику, па су њихови нереални планови више одраз њихових брига - рекла је Заман за Метро.

Фото: Танјуг/Владимир Димитријевић

 

 

Постоји још један тип личности која ће вероватно каснити, а може да се назове личношћу која испуњава властита пророчанства.

- Они су кашњење уткали у лични бренд и више ни не осећају потребу да покују да дођу на време, јер нико то ни не очекује, а најмање они сами - каже стручњакиња.

Психотерапеуткиња у Mind Your Business, Џералдин Хоаким објашњава да сви различито реагujemo на унутарња и спољна очекивања.

- Неки људи испуњавају своја унутарња очекивања (свој властити кодекс понашања) боље од спољних очекивања (која им постављају други, посао, друштво итд.)' - каже она.

Према Џералдин, људи који стављају већи нагласак на спољна очекивања обично су тачнији – јер добро реагују на наметнуту одговорност, док људи који испуњавају своја унутарња очекивања имају тенденцију чешће да касне, јер своје потребе испуњавају пре него туђе.

- То није непристојност нити чак свесни процес размишљања , они се често труде да буду тачни, али без успеха и уопште не воле да касне па се често и живцирају зашто је сабораћај такав какав је, више пута јављају да стижу и слично - рекла је.

Као и код многих ствари, и за кашњење често можемо да окривимо имитирање наших родитеља или потпуно супротно, ако су они често каснили, особа ће то у животу избегавати.

- Тачни људи такође често деле формативно искуство својих запослених родитеља, вођених пуним распоредом и увек у покрету – тако да ће и дете бити спремно да долази на време и тако показивати своју љубав и поштовање - каже Кармел Мур, стручњакиња за управљање временом и директорка друштва "The One Moment".

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".