Далиборка је још као студенткиња Филолошког факултета у Београду постала јавна личност. Године 1968. изабрана је за Мис Југославије, а тиме су кренули ангажмани на филму и телевизији, као и музичка каријера.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @serbianfolk

 

Прво филмско остварење у коме је играла био је кратки филм Дејана Ђурковића под називом “Пресађивање осећања” из 1969. године. Од тада до 1980. године Далиборка је глумила у телевизијским серијама “Образ уз образ”, “Правдо буди лијепа”, “Свију срца миљеници”, “У ваше здравље” и другима.

Упоредо са глумачком, градила је врло успешну музичку каријеру. Прву сингл плочу под називом “Луда сам због вас” објавила је 1968. године. Након тога су уследиле још два сингла, а потом је заједно са Лидијом Кодрич, Мињом Суботом и Слободаном Бобом Стефановићем основала групу “Оне и они”, која је представљала пандан шведској групи АББА.

Боба Стефановић је брзо напустио групу, а заменио га је загребачки музичар Жарко Данчуо, за кога се Далиборка касније и удала. Заједно су снимили пет плоча. Када се група распала, Далиборка Стојшић је наставила самосталну каријеру, те до 1996. године објавила три албума и неколико сингл плоча. Након тога се повукла из јавног живота и посветила књижевности. Објавила је две збирке песама под називом “Лутка која говори” и “Вук самотњак”.

Фото: В. Данилов

 

 

Далиборка Стојшић је рођена 1944. године у Ћуприји. Њена бака је пореклом Чехиња, а деда ју је упознао током стручног усавршавања у Прагу. По завршетку основне и Средње музичке школе Јосип Славенски двоумила се да ли да упише хемију, и настави стопама свог деде или да по узору на другог деду постане инжењер.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".