У обавештењу Стејт департмента наводи се да су те групе уклоњене после обавезне петогодишње ревизије, а Ал Каида је задржана на списку терористичких организација.


- Наша ревизија ових пет организација означених као терористичке процењује да оне више не учествују у тероризму или терористичким активностима и да немају капацитет и намеру да то чине - наводи се у саопштењу Стејт департмента, преноси АП.

Са листе су скинуте Баскијска сепаратистичка група ЕТА, јапански покрет Аум Шинрикијо, радикална јеврејска група Кахане Ках и две исламистичке групе које су биле активне у Израелу, на палестинским територијама и Египту.

Ове организације некад су се сматрале претњом и усмртиле су стотине ако не и хиљаде људи у Азији, Европи и на Блиском истоку. Одлука је, како оцењује АП, политички осетљива за америчку администрацију и земље у којима су организације деловале и могла би да наиђе на критику.

Стејт департмент истиче да уклањање тих организација са листе не значи оправдавање терористичких дела у којима су оне учествовале, већ више представља признање Египту, Израелу, Јапану и Шпанији за сузбијање терористичке претње које су оне представљале.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".