Наиме, како је саопштила Европска радиодифузна унија (ЕБУ), поништено је гласање жирија шест земаља у другом полуфиналу евровизијског такмичења у Торину, јер је утврдила да су гласали мимо правила такмичења за Песму Евровизије. У питању су Азербејџан, Грузија, Пољска, Румунија, Сан Марино и Црна Гора.

Шта се заправо догодило

У званичном објашњењу ЕБУ које је објављено на званичном сајту Евровизије, наводи се да су чланови жирија шест земаља стављали управо тих земаља у врх листе, изузимајући сопствену земљу, јер за њу не могу да гласају, док су чланови жирија других држава песме ових шест учесника Евросонга рангирали испод осмог места.

Фото: Профимедиа

 

 

Такав начин гласања, по мишљењу ЕБУ, није у складу с обрасцем гласања који је утврдио партнер који прати гласање, а потврдило независно тело за праћење гласања.

Несагласност с обрасцем гласања огледа се у чињеници да је пет од шест земаља било рангирано испод осмог места код чланова жирија преосталих земаља које су се такмичиле у другом полуфиналу Евросонга, као и код жирија Немачке, Велике Британије и Шпаније, који су такође гласали током друге полуфиналне вечери.

Четири земље биле су чак рангиране међу последњих шест, те ЕБУ оцењује да је таква количина нерегуларности без преседана.

Због тога је ЕБУ одлучила да искористи право да уклони гласове жирија шест земаља и замени их аутоматски израчунатим резултатом гласања, како би се утврдио коначан резултат гласања у другом полуфиналу.

Фото: Принтскрин/eurovisionworld.com

 

 

Да ли је то утицало на исход у финалу

Гласови жирија шест земаља нису коришћени ни у финалу такмичења, како би се очувао интегритет система гласања на Евросонгу, што значи да исход у финалу такмичења остаје непромењен.

Да ли је Констракта остала без 12 бодова од Црне Горе

Након саопштења ЕБУ многи Констрактини фанови су се запитали да ли то значи да је уметница остала без 12 бодова од стручног жирија Црне Горе, које је добила у финалу.

Како се гласови ових шест спорних земаља тичу друге полуфиналне вечери, они нису утицали на коначни пласман представнице Србије Ане Ђурић Констракте, те тако Констракта није остала ни без 12 бодова од црногорског жирија које је добила у финалу.

Фото: Профимедиа

 

 

Наиме, према гласовима који су проглашени за нерегуларне, представница Србије је у полуфиналу освојила 21 поен, док је према аутоматски израчунатим гласовима Констракти додељено 14 бодова.

Представница Србије је према званичним гласовима у полуфиналу заузела девето место код жирија, друго место код публике, док је у укупном пласману била на трећем месту, преноси РТС.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".