Феномен Лепе Лукић је већ шесдесетих запљуснуо домаћу естраду. Певачица је већ направила име за себе, а највећи хит "Од извора два путића" је већ сматран класиком. Штампа је редовно обавештавала публику шта она облачи и шта јој је на уму. Кад је била на трону, стигла је млађа конкуренција у виду Силване Арменулић.

Фото: Архив Новости

 

 

Њихово ривалство медији су потеницирали толико, да је подсећано на оно које су у Британији пар година пре тога проживљавали Битлси и Стонси. Клубови фанова једне и друге певачице ницали су широм земље као печурке после кише, издавали су саопштења и сакупљали петиције са две, пет или десет хиљада потписа.

Кад је седамдесетих одржано такмичење за "Златни микрофон", на коме је победила Лепа, Силвана је пожелела да се фотографише са Лукић, али је ова то одбила и већ сутрадан спремила изјаву за штампу:

 

Фото: В. Данилов

 

 

- Зашто да јој пружим могућност да се рекламира? Њој је већ постало толико јасно да поред мене ништа не може да уради, да ме сада ноћу и сања, и то увек као вештицу! Ја сам, међутим, довољно хумана да сам спремна да се ускоро и повучем, како бих омогућила Силвани да окуси бар делић успеха којим сам ја окружена већ годинама. На такву моју доброту Силвана одговара увредама. Каже да би је било стид од ћерке да носи шортс, а није је било стид кад је на телевизији обесила груди до пупка, и тако се приказала народу? Каже да је она за шортс матора. Па и јесте, богами! Мени, брате, у овим панталоницама нема ничег непристојног. То, међутим, не бих могла да кажем и за мини сукњу: кад седнеш у мини сукњи, види се баш свашта, док у панталоницама можеш да седиш како хоћеш, и да ти се не види - ништа! Према томе, нека Силвана мирно спава. Овде престају сви моји даљи разговори с њом - изјавила је Лепа том приликом, а све је пренето у књизу "Боља прошлост".

Наравно, све је ово био део већ унапред осмишљене стратегије по којој се правио сукоб. Истина је да и Лепа и Силвана су изјављивале да су њих две пријатељице, и да су сукоби елементи музичког бизниса, али такве интервјуе, народ је мање волео.

Много је забавније људима било да прочитају шта Силвана каже о Лепој, а шта Лепа о Силвани. Тако да због велике популарности, постале су и нешто, што би се данас звало колумнисткиње. Лепа Лукић је имала сталну рубрику у “ТВ Новостима" где је одговарала својим обожаваоцима, а Силвана је то исто радила "ТВ Ревији". Па тако кад "Новости" објаве да је Лепа примила 5000 писама, у "ТВ ревији" би изашло да Силвана није могла да стигне да одговори на свих 7000 пристиглих питања.

Фото: Архива Новости

 

 

Битка је наравно променила медиј, па се пренела и на ТВ и филм. Силвана је запевала у серији "Љубав на сеоски начин" уз Чкаљу, а Ноћас ми срце пати је постао велики хит. Лепа је одговорила филмом, остварењем "И Бог створи кафанску певачицу" Јована Живановића, који ових дана слави 50 година од премијере. Филм је добио култни статус а у многим стручним кјнигама се помиње као последњи филм "Црног таласа".

Овај исценирани сукоб је прекинут нажалост одједном и грубо, као и живот Силване Арменулић. Вест која је одјекнула 10. октобра 1976. шокирала је целу Југославију. Зилха Бајрактаревић, како је било право име Силване по ком је мало ко зна, погинула је на аутопуту Београд - НИш код места Колари враћајући се из Александровца где је имала концерт. Са њом су тада настрадали и њена сестра Мирјана Бајрактаревић и виолиниста Раде Јашаревић. Неке околности никада нису разјашњене, као и та зашто су у том тренутку били тек на пола пута до Београда када је у то време требало да буду већ код куће. Остала је мистерија и ко је возио аутомобил.

Фото: sarics

 

 

- Требало је да будем на истом концерту где је Силвана певала. Али, ја сам се баш тада успавала. А онда ми је, у два сата ноћу, неко закуцао на врата. Ја мислила пљачкаши, кад оно новинари. Рекли су ми зашто су дошли. Хтели су да знају шта се дешавало, да ли се пило. Нисам знала о чему се ради. Онда су ми казали да је Силвана погинула. Стравична трагедија. Од тада нисам села за волан - једном приликом је открила Лепа.

Лепа је наставила са даљим певањем и грађењем каријере. Иако је остала међу најхваљенијим певачицама са ових простора, ипак од осамдесетих долазе неке друге звезде које су зајахале естрадно небо.

(Старс)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".