Циљ Уредбе је отклањање последица скока цене природног гаса као начин ублажавања последица енергетске кризе, а у циљу заштите привреде и грађана који су упућени на коришћење овог енергента.

Како би се обезбедило нормално снабдевање свих потрошача природним гасом, неопходно је да се обезбеди право на надокнаду разлике у цени природног гаса набављеног из увоза и цене природног гаса из увоза која се користила за обрачун цене за даљу продају снабдевачима, јавним снабдевачима и крајњим купцима за новембар 2021. године.

Такође, неопходно је да се обезбеди и право на надокнаду разлике у тренутној цени природног гаса произведеног у Републици Србији, у односу на исти месец 2021. године.

На данасњој седници је усвојена и Уредба о обвезницама система енергетског менаџмента - СЕМ чиме је проширен обухват Обвезника система енергетског менаџмента.

Фото: Танјуг

 

Овом уредбом се ближе утврђују критеријуми на основу којих се утврђују Обвезници СЕМ-а и то јединице локалне самоуправе и градске општине са више од 20.000 становника, други органи и организације Републике Србије нарочито узимајући у обзир површину и врсту објекта који користе.

У сектору производње гранична вредност потрошње примарне енергије која дефинише Обвезнике система енергетског менаџмента је са 29,08 ГWх спуштена на 25 GWh .

У сектору трговине, гранична вредност потрошње примарне енергије је са 16,63 GWh спуштена на 7GWh .

Годишњи циљеви уштеда енергије за Обвезника система енергетског менаџмента за текућу календарску годину је уштеда на свакој локацији 1 одсто примарне енергије која је утрошена на тој локацији у претходној календарској години по јединици производа или еквивалентног производа.

У јавном сектору се очекују годишње уштеде енергије од око 6,9ГWх на основу чега се очекује смањење трошкова за енергију и енергенте у буџету од око 46,3 милиона динара.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".