Линта је подсетио да се годинама у својим јавним наступима залагао да српско Тужилашто за ратне злочине почне да подиже оптужнице за масовне и свирепе злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Хрватске, БиХ и Косова и Метохије.

- Главни разлог јесте чињеница да су правосуђа у Загребу, Сарајеву и Приштини етнички мотивисана и да се суштински не баве процесуирањем злочина над Србима -  навео је он.

У првој оптужници коју је спрско Тужилаштва за ратне злочине подигло за злочине почињене у војно полицисјкој акцији "Олуја" договореној на састанку војног и политичког руководства Хрватске на Брионима 31. јула 1995. године, наводе се детаљи одлуке о акцији и њеном извршењу за које се овом оптужницом терете четири висока официра Хрватског ратног ваздухопловства.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

Циљ ове акције био је, према оптужници, да се српско цивилно становништво принуди да трајно напусти територију на којој је до тада живело у Хрватској, с тим да им се оставе два путна правца за излазак.

Оптужница је подигнута против Владимира Микца (67) из Птуја, Зденка Радуља (69) из Осијека, Жељка Јеленића (69) из Пуле и Данијела Боровића (64) из Вараждина припадника хрватског ратног ваздухопловства због оправдане сумње да су извршили кривично дело ратни злочини против цивилног становништва у саизвршилаштву.

Тужилаштво је истакло важност овог предмета и предложило да се оптужнима суди у одсуству, иако нису доступни правосудним органима Србије, јер, како је образложило у оптужници, протек времена даје довољно разлога за сумњу да ће Хрватска или Босна И Херцеговина покренути кривичне поступке против одговорних за кривично дело.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".