- Спремамо се за све непредвиђене ситуације, укључујући могућност да до такве провокације дође док смо у Јужној Кореји или Јапану - рекао је Саливен на брифингу за новинаре у Белој кући, преноси Ројтерс.


Он је предочио да САД по том питању блиско сарађују са Јужном Корејом и Јапаном и да се о Северној Кореји данас разговарало и са високо позиционираним кинеским дипломатом Јангом Јиечијем.

- Прилично смо јасно објаснили да наши обавештајни подаци одражавају стварну могућност да ће се у данима пре или после путовања председника Бајдена у Азију извршити ракетно тестирање, укључујући и могућност тестирања ракета дугог домета, или чак нуклеарни тест, или, искрено и једно и друго - рекао је Саливен.

Амерички званичник је најавио да су САД спремне да по потреби изврше и краткорочна и дугорочна прилагођавања своје војне стратегије "како би Америка била сигурна да пружа одговарајућу заштиту и одвраћање својим савезницима у региону и да је спремна да одговори на сваку провокацију Северне Кореје".

Портпаролка Беле куће Карин Жан-Пјер рекла је на истом брифингу да председник Бајден током посете Јужној Кореји, која почиње у петак, неће посетити демилитаризовану зону која дели Северну и Јужну Кореју, иако је Бела кућа прошле недеље саопштила да "Бајден разматра ту могућност".

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".