- Председник Александар Лукашенко је потписао закон који предвиђа смртну казну за покушај извршења терористичког чина - преноси АФП. Агенције наводе и да су на мети ове казне припадници опозиције.

Подсећа се и да се смртна казна до сада примењивала само на особе које су починиле терористички напад.

Крајем априла белоруски парламент усвојио је у два читања предлог закона о измени Кривичног закона који нуди могућност смртне казне у случају покушаја терористичких напада.

Фото: Танјуг/АП

 

Да би закон у Белорусији ступио на снагу, морају га одобрити оба дома парламента и да га потпише председник.

Од масовних протеста 2020. против Лукашенковог режима, који је на власти од 1994., бројни чланови опозиције су ухапшени и оптужени за покушај или припрему терористичког чина.

Белоруски суд у граду Гродно почео је затворено рочиште у предмету против 12 активиста оптужених за "припремање терористичких аката“, наводи белоруска група за људска права Вјасна.

Међу њима је и активиста Николај Автухович, који је већ одслужио више од седам година затвора. Овај 59-годишњак се суочава са низом других оптужби, укључујучи издају.

Активисти су оптужени да су запалили кућу и аутомобил једног полицајца у октобру 2020. и запалили аутомобил другог полицајца у новембру 2020. године, у јеку историјских протеста који су избили у Белорусији после реизбора Лукашенка.

Активисти верују да је Светлана Тихановска – која сада предводи белоруску опозицију из егзила у Литванији – била прави победник у анкетама у августу 2020.

Прошлог марта, белоруски тужиоци су оптужили Тихановску за "припремање терористичких аката као део организоване групе“, наводи белоруска државна новинска агенција Белта.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".