- Филипу и мени највише је стало до подршке народу, да у значајним моментима људима дамо глас, помогнемо. Желимо и да Срби из дијаспоре имају значајан однос према враћању у домовину, осећај припадности свему што је наше јер Србија је наша кућа, наша земља, једна једина - навела је принцеза Даница Карађорђевић, супруга принца наследника Филипа Карађорђевића, који је у жижи јавности након одлуке старијег брата принца Петра Трећег да абдицира у његову корист.

Сведена шминка, одећа, као и благ лак на ноктима, руке прекрштене по "краљевски" за фотографисање, да се види и смарагдни веренички прстен... Камен богиње Венере није случајан, ни по симболици ни по имену - љубав и нада, уз звезду Даницу. Налазимо се у Храму Светог Саве, прилазе људи, многи би слику и успомену... А кад пешке кренусмо низ Врачар, принчевски пар - ко сав нормалан свет. Отрча принцеза до киоска по хладну воду...

Ништа посебно, каже нам принцеза Даница, не мења то што је њен супруг сад принц наследник.

Фото: Фејсбук принтскрин/Princ Filip i Princeza Danica Karađorđević

 

- Увек је лепа пажња на нама, настављамо активности у земљи и иностранству, најважније нам је да смо и даље аутентични и да водимо живот који ће имати одјека и бити пример. Ако све ово што радимо може неком да послужи, добили смо много. Рецимо, веома често идемо на Каленић пијацу, жалили су нам се пијачни продавци, подржали смо их. Свуда у свету волимо да одемо на пијаце јер оне представљају специфичне производе из сваке земље. Тезге су на београдским пијацама скупе, причају нам продавци, а нисам видела ни у Француској ни у Шпанији да на пијаци имају касе... - прича принцеза Даница.

Ћерка чувеног сликара Милана Цилета Маринковића у животу није мислила да ће бити принцеза. Одрасла је у Паризу, где је паралелно завршила графички дизајн на Академији примењених уметности и студије компаративне књижевности и славистике на Сорбони, бавила се колажом, својим и очевим изложбама по Београду и у свету. А онда је један сусрет у Београду променио све.

Престолонаследник Александар, иначе љут на синове што су абдикацију извели без њега, изјавиће да је управо принцеза Катарина, с којом принц Филип, како је рекао у ексклузивном интервјуу Куриру, и не говори, упознала Филипа с Даницом.

- Наш сусрет је била лепа околност. А верујем да бисмо се Филип и ја упознали било где у свету, мислим да су неки људи предодређени једно другом - прича принцеза Даница, која не жели да говори о односима на српском двору, али наглашава да поштује Филиповог оца.

Упознавање се заправо, с осмехом се сећа, свело на градове - Венецију, Париз, Севиљу, Лондон...

Фото: Јадранка Илић/ Танјуг

 

- Због Филиповог посла, а и мог, јер се осим својих изложби бавим и организовањем Цилетових, налазили смо слободно време и виђали се по свим тим градовима Европе. А потом схватили да је природно и једноставније да живимо заједно. Изабрали смо Лондон, где је био Филип. Како му је пандемија омогућила рад од куће, решили смо да се баш на Видовдан 2020. доселимо у Београд, на Врачар - прича принцеза.

У међувремену, Београд и свет пратио је раскошно венчање у српској престоници октобра 2017. године, а фебруара следеће родио се Стефан - наследник Карађорђевића, центар њиховог света. Дечак, принц, расте на Врачару, далеко од двора, на који више и не залазе, иде у државни вртић...

- Изузетно сам посвећена Стефановом одгајању и васпитању. Најважније је да он види традицију, да осети менталитет нашег народа, колико год може у својим малим годинама. Водимо га са собом где год је прикладно, а највише у цркву и манастире. Али он је и сасвим природно дете, у вртићу верујем само друг, а не принц. И сама сам ишла у исти вртић, чак је Стефанова васпитачица иста она која је мене гледала, још није отишла у пензију. И пошто ме се сећа, а била сам врло несташна, мало је строжа и према Стефану. Нисмо имали дилему за државни вртић кад смо дошли у Београд, значи ми та нит - каже принцеза и додаје:

Фото: Архива Новости

 

- Живимо у близини мојих родитеља, Цилета и Бебе, код којих смо живели кад смо се доселили. Најважније је да будемо добро организовани, да можемо брзо да одемо по Стефана, завршимо све обавезе.

Док се принц Филип бави анализом тржишта и сате проводи на онлајн састанцима, од чега и живе, принцеза је слободна уметница.

- У Удружење примењених уметника Србије (УЛУПУДУС) учлањена сам од 2010. као самостални уметник. Када стижем, бавим се колажима који су мој ликовни израз и поглед на свет. У татином атељеу Стефан и ја колажирамо, бавимо се креативним активностима - објашњава принцеза Даница.

Са сином доста времена проводи и у парку, а све троје труде се да што више буду заједно, да спремају храну...

- Филип много воли да кува, спрема веома укусну храну. Али много воли месо, па уз доста меса на нашем столу мора бити и много здраве хране, поврћа - смеје се принцеза, која уз кафу обавезно узима лимунаду, јер уметница мора бити здрава.

Не размишља, како каже, да ли је могуће да Србија једног дана постане уставна монархија, а она некада краљица. Само жели већу породицу.

- Стефан има леп однос према деци, сигурно је да ћемо имати још деце...Весео је, дружељубив, васпитавамо га да буде радознао, дајемо му ветар у леђа - прича док у журби устају иза стола.

Прича се одужила, вртић само што се није затворио, Стефан чека...

(Курир)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".