Како јављају државни медији, Ким је предоводио хитан састанак Политбироа у време када се Северна Кореја суочава са првим потврђеним случајевима корона вируса, преноси Ројтерс.

У Северној Кореји се шири епидемија корона вируса, пошто је у последња 24 часа пријављено осам нових смртних случајева и још 392.920 људи са симптомима грознице.

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун критиковао је државне званичнике због кашњења у испоруци лекова и наредио војсци да се укључи у одговор на пандемију у главном граду земље, Пјонгјангу, преноси АП.

Фото: Танјуг/АП

 

Северни штаб за хитне случајеве против вируса саопштио је да се од краја априла више од 1,2 милиона људи разболело због брзог ширења грознице, потврдивши да је око 564.860 људи тренутно у карантину.

Осам нових смртних случајева пријављено је у последња 24 сата закључно до 18 часова, а претходно је евидентирано 50 смртних исхода међу ковид пацијентима, иако државни медији о томе нису извештавали.

Стручњаци кажу да Северној Кореји вероватно недостају медицинске залихе и опрема за тестирање неопходни да се масовно контролише ширење корона вируса упозоравајући и да се та земља углавном ослања на изолацију људи са симптомима заразе.

Прогнозира се да би неуспех у успоравању ширења вируса могао да има страшне последице по Северну Кореју, с обзиром на њен лош здравствени систем.

Верује се да је популација од 26 милиона становника углавном невакцинисана између осталог и због тога што је влада у Пјонгјангу одбила милионе вакцина које су биле понуђене у оквиру програма КОВАКС који подржавају УН, највероватније због неповерења у обавезу да се врши праћење и надзор дистрибуције вакцина, наводи америчка агенција.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".