Породице су побегле преко ноћи, остављајући за собом трагове тихог живота, а неки од њих и у нади да би једног дана могли да се врате.

Међутим, сваки од 219 мештана сматрао је да, само четири месеца након што су им крајем децембра 1939. уручена обавештења о исељењу, земља коју су некада називали домом више није њихов дом. А до јуна 1940., подручје је службено постало Sennybridge Treining Area - или СЕНТА.

Затворене су школа и капелица, срушене су живице и почеле су војне обуке. Министарство обране, а затим и Ратнa канцеларија, рекли су да је тај потез кључан за подршку напорима у Другом светском рату, али многе је оставио без дома.

Фото: Профимедиа

 

 

Елвин Дејвис, који је тада имао само 10 година, описао је страх који је његова бака осећала када је била присиљена да напусти свој дом.

- Било је то врло мрачно време. Било је ратно време и није било пуно опција. Само недељу дана након што је моја бака отишла, сравнили су њену кућу. Све су сравнили - испричао је Дејвис.

Подразумева се да је војни службеник посетио село у септембру 1939. како би потврдио његов потенцијал за борбене вежбе. Очигледно је брзо схватио да му то место одговара па су писма падала кроз поштанске сандучиће у којима су становницима говорили да их избацују из кућа. Многи су наводно веровали да је пренамена земље била привремена, остављајући браве на вратима и оранице у припреми за њихов повратак. Но, нажалост, готово све изворне зграде су уништене током чишћења и пре завршетка рата.

Мајнајд Епинт се користио за војне вежбе и годинама касније, пише британски Сан.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".