Рајнхард Хајдрих је у јесен 1941. године стигао у Чешку и Моравску по наређењу Адолфа Хитлера. Добио је јасна упуства да сломи отпор чешког народа против фашизма. Међутим, он који је знао све о свима, није ни слутио да га неко прати и бележи сваки његов корак.

Месеци током којих је он боравио у Чешкој остаће упамћени као једни од најтежих који су задесили ту земљу. Хајдрих је планирао да германизује локално становништво, а свако ко је покушао да се одупре био је убијен.

Заслепљен мржњом против Јевреја, основао је гето, наредио погубљење стотине цивила и хиљаде људи је послао у концентрационе логоре у којима је већина завршила свој живот. Постао је познат као Прашки касапин.

Фото:Јутјуб принтскрин/johnny walker

 

Док су нацисти на челу са Хитлером веровали да је он прави човек на правом месту, чехословачка влада која се налазила у егзилу у Лондону, је заједно са Британском тајном службом, осмислила план.

Последњи дан Рајнхарда Хајдриха


Освануо је 27. мај 1942. године. Рајнхард Хајдрих је журио на састанак. После неколико месеци проведених у Прагу, Хитлер је био задовољан резултатитма, толико да је имао велике планове за њега. Покрет отпора у Француској је почео да се отима контроли, а Хитлер је сматрао да баш Хајдрих треба да се позабави тим проблемом.

Хајдрихов Мерцедес 320 каброилет, успорио је пред оштро скретање на раскрсници. Јан Кубиш и Јозеф Габичик месецима су чекали овај тренутак.

Габичик је нанишанио ауто и засуо га метцима. Онда је одлучио да узме пиштољ, али као у филмовима, он се заглавио.

Хајдрих је наредио Клајну - свом возачу - да врати у рикверц већ одмакли ауто. Била је то кобна грешка. Хајдрих је самоуверено извадио лугер из футроле несвестан да му иза леђа прилази Кубиш са бомбом. 

Тек када се дим расчистио, виделе су се последице разорне детонације. И Хајдрих и Кубиш су били рањени.

Али обрачун налик онима из филмова је тек уследио.

Хајдрих и његов возач су са пиштољима на готовс излетели из олупине аутомобила. Клајн је кренуо у потеру за Кубишом, који се изгубио у гомили људи која је изашла из трамваја.

Габичик је успео да умакне Хајдриху који се срушио на тротоар од последица напада.

Ко је био човек који се тог 27. маја повређен сручио на тротоар?
Рајнхард Хајдрих је рођен у близини Лајпцига, 7. марта 1904. године у уметничкој породици. Отац му је био оперски певач, а мајка пијанискиња, он сам је од малена гајио страст према виолини.

Поједини извори тврде да је био жртва вршачког насиља. Да су га старији дечаци тукли и вређали због гласина о његовом јеврејском пореклу.

Васпитање у дому Хајдрихових је било строго, а он је због свега с једне стране постао повучен, мрзовољан и несрећан; а са друге, самосталан и жељан да се у свему истакне.

Низао је академске успехе, истицао се на часовима природних наука, а постао је одличан мачевалац и пливач.

Фото:Јутјуб принтскрин/The People Profiles

 

Поморска каријера


У марту 1922. године је приступио елитној немачкој морнарици. Међутим, ни тамо није био прихваћен. Због изузетно високог - готово фалсетног - гласа морнари су га звали "Били коза", а задиркивали су га и због наводног порекла и страсти ка класичној музици.

Али Хајдрих није био од оних који одустају. С годинама је очврснуо, 1926. године, је стигао до чина потпоручника у обавештајној служби Вилхелма Канариса. Од стидљивог и повученог постао је бахат и арогантан.

Међутим, поморска каријера је пропала 1927. године, када је одбио да ожени ћерку утицајног човека коју је обешчастио.

Судбоносни сусрет


Исте 1927. године, са својих 27, придружио се Нацистичкој партији и паравојној јединици Шуцштафел, познатој под акронимом СС. Коначно је био прихваћен.

Убрзо је уследио судбоносни састанак.

Хајнрих Химлер је тражио особу која ће изградити обавештајну службу СС-а. Током интервјуа је од кандидата тражио да за 20 минута направе и представе планове за будућу службу.

Хајнрих Химлер је био импресиониран Хајдриховим изгледом, његовим самопоуздањем и начином на који је одговорио на изазов.

Почео скромно, са једном писаћом маишином у маленој канцеларији. Међутим, убрзо је створио огромну мрежу доушника који су брижљиво попуњавали досијее о свима који би могли да се супротставе Хитлеру. Шпијунирао је све, укључујући и високо позициониране чланове Нацистичке партије.

Обожавао је трачеве и гласине. Његове фасцикле су увек биле пуне детаља о приватним животима и секс скандалима.

Због своје марљивости је пре тридесете године постао бригадни генерал СС-а. Једина препрека на путу ка успеху су му биле старе гласине о јеврејском пореклу због којих су били забринути и Химлер и Хитлер.

Бојазан је нестала након састанка који је Хајдрих имао са Хитлером који га је оценио као даровитог и опасног, као и да његове способности партија мора да искористи.

Фото:Јутјуб принтскрин/The People Profiles

 

Химлерова десна рука


До априла 1934. године, услед многих сукоба међу нацистима, Химлер преузима контролу над новонасталом тајном државном полицијом - Гестапо. Његов заменик и десна рука постаје Хајдрих, који је водио читаву организацију.

Убрзо након што је преузео дужност, начионио је списак и тридесетог дана јуна 1934. године, организовао Ноћ дугих ножева - низ политичких убистава извршених у Нацистичкој Немачкој. Нацистички режим је спровео егзекуције над најмање 85 људи из политичких разлога.

До 1937. године Гестапо је био организација изнад закона са неограниченим овлашћењима.

Хајдрихови агенти су широм Немачке мучили, убијали и хапсили, изнуђивали и уцењивали. Сви су страховали од његове моћи, чак и нацисти високог ранга.

За разлику од Химлера, Хајдрих није волео публицитет. Присуствовао је на тек неколико званичних скупова током којих су га сви избегавали.

Био је активни учесник Кристалне ноћи, масовним убиствима Јевреја, конференцији у Ванзеу где је договорено питање "коначног решења"... Све док га пут, није одвео до Протектората у Чешкој и Моравској.

Фото:Јутјуб принтскрин/The People Profiles

 

Након атентата


Химлер је одмах са својим лекарима дојурио у Праг. Хајдрих је био животно угрожен. Задобио је тешке повреде плућног крила, дијафрагме и слезине, а од силине детонације му је пукло једно ребро.

После Химлерове посете, Хајдрих је пао у кому и више се није пробудио. Умро је осам дана касније од тровања крви у којој су завршили делови униформе и струготине аутомобила.

Био је утицајнији и способнији од Химлера, а бруталнији и маштовитији од Хитлера.

Његова идеологија је довела до патње и смрти стотине хиљада људи, међу којима су били Јевреји, Роми, хомосексуалци, ратни заробљеници и многи други.

(Национална географија)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".