- Због огромне популарности "Лептирице“ прихватио сам да направим нову верзију тог филма која би била у савременом, а не у фолклорном амбијенту као претходна. У њој неће бити сеоског амбијента, неће бити воденице, никакве сличности са првобитном "Лептирицом“ - открио је за "Спутњик" легендарни редитељ Ђорђе Кадијевић.

На предлог "Филмских новости", најстарије продуцентске куће на овим просторима, одлучио је, каже, да се после дугог периода апстиненције одазове њиховом позиву да сними нову верзију култног филма из седамдесетих који представља класик хорор жанра.

Фото: Јутјуб принтскрин/РТС

 

 

Прва "Лептирица" и смешна и ужасна

- Прва "Лептирица" је чудна синтеза комедије и трагедије, на један начин смешна а на други ужасна. Мој пријатељ Добрица Ћосић ми је својевремено рекао како не може да се ослободи од утиска "Лептирице“, не због страшних сцена, метаморфозе главне јунакиње од анђела до самог сатане, него због последњег кадра филма у коме главни јунак лежи крај празног вампирског гроба, а да се не зна да ли спава или је мртав или се можда и сам повампирио. Та отвореност према могућности континуитета зла је нешто што "Лептирицу" заиста чини ужасним филмом - каже Кадијевић.

Прослављени редитељ коме је и искуство историчара уметности и ликовног критичара помогло да створи јединствен филмски израз објашњава да је и у новој верзији филма управо та филозофија отворености на обе стране веома важна.

Фото: Јутјуб принтскрин/РТС

 

 

- Модерна уметност је била отворена само према будућности - дај ново, дај друго, али се у томе истрошила. Постмодерна је једнако отворена и према прошлости и према будућности. И зато поново правим филм "Лептирица" али у савременом амбијенту, усред Београда.

Кадијевић додаје да ће гледаоци моћи да препознају причу из првог филма, помоћи ће и сам наслов, али и присуство једног лептира који трепери баш као у првој верзији. На питање да ли ће се гледалац плашити и имати онај осећај ужаса који је пратио гледање прве "Лептирице", редитељ каже:

- Да, плашићете се, чак више него у првобитној верзији. Зашто? Зато што је зао дух садашњег времена много агилнији и страшнији него онај који је уплашио сељаке на Космају, а о којима је писао Милован Глишић. И овде постоји уклетост и страхота. Јунак овога филма каже: "Има добра и зла, има Господа, а има и нечисте силе и обоје делују, свако на свој начин", а то је парадоксално на свој начин. Феномен тог дуализма са исходима који су час гротескни и смешни, а час толико ужасни, не дају мира чак ни једном духу какав је био Ћосић. То је тема овог филма - закључује Кадијевић.

Он каже да овакву понуду није очекивао, нити је сам тражио, напротив, будући да се из тог посла повукао због властитих година, али и због глобалног културног контекста у који није желео да се укључи никаквим активизмом.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".