Северну Кореју, једну од најзатворенијих земаља на свету, погодила је епидемија коронавируса, а само у петак је, како преносе државни медији, преминула 21 особа, и то од "грознице". Према званичним подацима из Пјонгјанга, од априла је укупно 27 особа преминуло, док је укупно 524.440 имало симптоме.

Позив на јединство

Подсећамо, Северна Кореја је пре више од две године, кад је свет погодила пандемија ковида 19, затворила своје границе и наложила ионако малобројним страним дипломатама да напусте земљу. Власти у Пјонгјангу су дуго истицале да немају ниједног оболелог, док су суседне земље Кина и Јужна Кореја имале на хиљаде мртвих и заражених.

Фото: Танјуг/АП

 

- Епидемија је велика катастрофа. У питању је велики поремећај - рекао је Ким Џонг Ун, лидер Северне Кореје, земље која има више од 25,7 милиона становника. Он је позвао на апсолутно јединство између народа и власти како би се победила епидемија и што пре стабилизовала ситуација у земљи. Само у петак је преминула 21 особа, док је 174.440 имало симптоме. У строгом карантину се налази 280.810 особа. Спречавање ширења вируса готово је немогућа мисија у земљи која скоро и да нема вакцинисаних. Државни медији преносе да су тестирања показала да у земљи циркулише омикрон варијанта коронавируса. - Грозница чији узрок не може бити идентификован експлозивно се проширила крајем априла - пренела је званична Корејска централна новинска агенција (КЦНА). Упућени упозоравају да Северној Кореји прети неизвесност јер здравствени систем није спреман да се суочи са епидемијом. Лидер земље Ким Џонг Ун је први пут виђен са заштитном маском на лицу током састанка најужег руководства на ком је донесена одлука о увођењу карантина и затварању свих компанија чији рад није неопходан. Ким је у петак посетио штаб националне службе за епидемије како би се на лицу места упознао са ситуацијом.

Војна парада

- Најважнији изазов и највећи задатак с којима се суочава наша партија је да преокрене непосредну кризну ситуацију у јавном здравству што пре - пренела је агенција КЦНА. Верује се да је ширењу вируса допринела велика војна парада која је одржана у Пјонгјангу 25. априла. Очекује се да ће режим у Пјонгјангу суочен са епидемијом затражити помоћ у виду вакцина од свог највећег савезника - Кине.

(Курир)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".