Селектор Србије говорио је по чему ће памтити Осима.

Он је био један веома интелигентан човек, човек великог срца, који је оставио дубок траг у нашем фудбалу, у нашем спорту. Не памтим га као играча, не знам његову играчку каријеру, али ако некоме дате надимак ‘Штраус са Грбавице’ то довољно говори о његовим играчким квалитетима, рекао је Драган Стојковић, а потом додао:

- Један тужан моменат за све нас који смо волели Ивицу Осима. Био је веома шармантна особа, човек који је пленио знањем, ставом и харизмом. Неко ко је заиста задужио фудбал у бившој земљи и оставио дубок траг у иностранству. Не памтим његову играчку каријеру, био сам исувише мали, али кажу да је имао надимак Штраус с Грбавице, то не добија свако. Његова тренерска каријера је била импресивна, остаће ми заувек урезано у сећању све оно што нам је показивао на тренинзима и начин на који је радио са нама у репрезентацији. Наравно, моменти са Мундијала у Италији 1990. године су нешто специјално. Такође и квалификациони пут до тог шампионата на коме смо једну Француску оставили иза себе, довољно говори о подвигу и стилу игре под палицом Ивице Осима. Људима који нису рођени на овим нашим просторима, Швабине мисли и идеје биле су неразумљиве. Био је врло интелигентан, свака његова реченица имала је неки шири смисао, није се служио флоскулама и увек је слао јасну поруку шта жели и шта му је намера. То смо само ми Балканци умели да разумемо на прави начин. Осим је био космополита, лепо се осећао и у Загребу и у Београду и у Скопљу… Љубљани, Титограду, Новом Саду, Приштини… И свуда су га волели. Укратко речено, био је Југословен. Доћи у Сарајево и одати му последњу пошту, најмање је што можемо да учинимо за једног таквог човека отвореног срца. Швабо је то заслужио својом појавом, ликом и делом, рекао је Стојковић.

Фото: Н. Скендерија

 

На питање која би била последња порука коју би послали да сте могли Ивици Осиму, Пикси је одговорио:

- Шефе, хвала ти за све и уживај тамо негде у рају.

Пикси је у Сарајеву открио једну информацију, која ће обрадовати све искрене поклонике фудбала на простору читавог региона:

- Уочи пута за Сарајево, имао сам разговор са челним људима Града Београда и готово је извесно да ће једна од улица у нашој престоници добити име по легендарном Ивици Осиму. Он је то апсолутно заслужио и много ми је драго што ће се Београд и Србија једном дивном човеку и фантастичном фудбалском стручњаку одужити на адекватан начин. Само да будемо стрпљиви, познато је да мора да прође три године од смрти да би се ушло у процедуру око имена улице - рекао је Стојковић.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".