Демантујемо текст да је Ли Чинг Јуен био најстарији човек на свету који је доживео 256 година.

Записи по којима је Ли Чинг Јуен имао 179 година, односно 256 година, НЕ МОГУ СЕ ПОТВРДИТИ, наводи ААП ФацтЦхецк, а стручњаци су за овај портал објаснили да наведени животни век НИЈЕ ВЕРОВАТАН. Сходно томе, НЕ МОГУ се третирати као ”докази”. Што значи да је чињеница да је Ли Чинг Јуен доживео 256 година НЕТАЧНА.

Због тога желимо да се извинимо читаоцима што смо пренели непроверену информацију и овим путем је још једном ДЕМАНТУЈЕМО.

Чланак Неw Yорк Тимеса који се спомиње на нашем порталу као извор за текст објављен је 6.5.1933. године и доноси заправо вест о смрти Ли Чинг Јуена. Како наводи портал за утврђивање чињеница ААП ФацтЦхецк, чланак Неw Yорк Тимеса настао је након извештаја који је објавио Ассоциатед Пресс. Наслов који је гласио “Преминуо Ли Цхинг-Yуен; Навео доб од 197 година” проширен је поднасловом “Истрага наводи да је имао 256 година”.

НИЈЕ ПРОВЕРЕНА ЧИЊЕНИЦА да је Кинеска царска влада 1827. честитала 150 рођендан Ли Чинг Јуену, да би исти документ из 1877. био пронађен где му се честита његов 200. рођендан и где многи његови суграђани сведоче о његовој дуговечности.

НИСУ ПРОВЕРЕНЕ инфромације да је Ли Чинг Јуен своју каријеру хербалисте започео када је имао само 10 година, откада је сакупљао и проучавао биљке за дуговечност и потенцију и примењивао њихове благодети на себе.

НИЈЕ ДОКАЗАНО да је читавих 40 година он преживљавао на биљкама као што су лингзи, гоџи бобице, дивљи џинсенг, готу кола и многе друге док је редовно пио пиринчано вино.

НИЈЕ ДОКАЗАНО да је у својој 71. години, тачније 1749. године придружио се кинеској војсци где је подучавао борилачке вештине. Женио се чак 23 пута и имао преко 200 деце.

НИЈЕ ДОКАЗАНО да је са само 10 година кренуо на пропутовања по Кансу, Шанси, Тибету, Анаму, Сијаму и Манџурији сакупљајући и проучавајући биљке. НИЈЕ ДОКАЗАНО да је првих 100 година радио ово да би затом прешао на продавање биљака које би други сакупили.

НИЈЕ ПОЗНАТО да је на самрти, 6. маја 1933.године, Ли рекао једноставну реченицу:

"Урадио сам све што сам могао за овај свет."

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".