Реч је о алоји вери!

Фото: Профимедиа

 

Алоје вера апсорбује угљен-диоксид, угљен-монксид и формалдехид. ЈНаучници тврде да една алоја има ефекат као девет биолошких пречишћивача ваздуха у конзерви!

Фикус је биљка коју такође можете набавити пошто је веома једноставн за одржавање и не тражи пуно светлости. Фикус као и алоја чисти ваздух од формалдехида. Међутим, треба узети у обзир да су листови фикуса  отровни, те се због тога не препоручује узгајање је у кућамагде бораве деца и кућни љубимаци.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Kruna VD

 

 

Бршљан је биљка коју свако треба да има. Можда вам се чини невероватно јер је бије глас да је отровна, али она уклања чак 60 одсто тоскина из вадуха и 58 одсто честица фекалија у року од само шест сати.

Паук биљка или зелени љиљан  врши синтезу у условима минималне осветљености.Такође одлично прочишћава отрове из ваздуха – угљен-моноксид и бензинформалдехид, стирен.

Једна биљка ефикасно чисти ваздух у 200 квадратних метара простора.

Естрагон (змијска трава) је скоро неуништива и одлична је за кућу. Веома је отпорна, треба јој мало светлости за фотосинтезу. Осим што уклања токсине, добра је и за спаваћу собу јер у току ноћи производи кисеоник.

Љиљани такође важе за биљке које перфектно уклањају хемијске отрове из ваздуха. Филтрирају формалдехид из ваздуха, као и трихлоретилен.

Према препоруци НАСА, свака кућа треба да има између 15 и 18 наведених биљака на површини од 500 квадратних метара. Током распоређивања биљака не треба прескочити спаваћу собу.

(Ало)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".