Стара српска имена имала су функцију заштите, а снага је често била једна од одредница која је појединим родитељима била пресудна у одабиру имена за њихово дете.

Иако су поједина јуначка имена, која сежу у дубоку прошлост, и даље заступљена у Србији, нека од њих се све ређе чују и полако нестају.

Представљамо вам српска имена која су носили најснажнији Срби:

Александар

Име потиче од грчког имена Александрос са значењем "заштитник људи" ( мужеван, мушкарац, човек). Име је чувеног владар из историје, Александар Обреновића који је био српски краљ, син краља Милана и краљице Наталије Обреновић, најзанимљивије је и најтрагичније личности у историји династије Обреновић и бурног историјског раздобља на крају 19. и почетком 20. века. Име је у разним варијантама распрострањено широм света.

Вукашин

Изведено од Вук, према називу животиње вук. Иако је типично српско, народно име, постоје теорије и да није аутентично српско. Било како било, мушко име Вукашин се може слободно преводи као "син вука", односно "вуков син". Свакако је међу најпознатијим носиоцима овог имена један од српских краљева, Вукашин Мрњавчевић, српски средњовековни великаш и краљ од 1365. до 1371. године.

Душан

Мушко лично име Душан, спада у групацију такозваних старих или “традиционалних” српских имена, али није познато из ког временског периода тачно датира. Води порекло од речи "дух" или речи "душа", са значењем. Владар из историје је био српски цар Душан Силни, средњевековни краљ и први српски цар, син Стефана Дечаноског.

Лазар

Властито име Лазар је старо српско име које је веома популарно код мушке новорођене деце, јер су се бројни јунаци, витезови, краљеви али и савремене личности звале или пак презивале Лазар. Име хебрејског порекла, које потиче од речи "אלעזר", што значи "Бог је помоћ". Владар из историје: Српски кнез Лазар Хребељановић и обласни господар из 14. века са престоницом у Крушевцу.

Марко

Марко потиче од латинског имена Марцус, што значи чекић, ратник. Етимолошко порекло имена није сигурно. Према једној теорији, оно се преводи "рођен у марту", док је према другој, корен имена у придеву "мас, марис" што значи "мужеван". Верује се да долази од римског бога рата Марса, а можда значи и "посвећен богу Марсу" и самим тим ратник. У нашој историји помиње се у 11. веку, као име бана рашке бановине. Своју "славу" у Србији дугује Марку Мрњавчевићу, који је у народним песмама опеван као легендарни Марко Краљевић.

Милан

Мушко лично име Милан, спада у групацију такозваних старих словенских имена ,а води порекло од старо-словенске речи „мил; мио; мили. Владар из историје: После убиства кнеза Михаила Обреновића, за новог наследника је проглашен Милан Обреновић. Кнез Милан Обреновић је 1872. године преузео власт од намесништва.

 
 

Милош

Наше домаће, славенско име заступљено углавном међу Србима али и међу Чесима, Пољацима и Словацима, а изведено је од ријечи “мил, мио, мили”. Владар из историје: Милош Обреновић био је кнез Србије од 1817. а пре тога други врховни вожд од 1815. године. Године 1830. добио је достојанство наследног Кнеза.

Милутин

Милутин обележава личност која је увек спремна да борбом решава проблеме. Новија етимолошка литература наводи и да име Милутин обележава личност која је изузетна - достојна дивљења. Вадар из историје: Српски краљ Милутин, један од најмоћнијих српских владара, син Уроша И.

Немања

Старо словенско име, изведено од словенске речи "манити" у одричном облику. Овај глагол је синоним данашњег "мамити", због чега је могуће да име Немања означава привлачну особу. По другом тумачењу, настало је од глагола "немати". У српском језику, Немања је и лично презиме, а први носилац истог био је родоначелник династије Немањића, познати српски краљ Стефан Немања (сматра се да се тада "име" Немања и први пут појавило, у XИИ веку, те да су га добијали само владари и господа, и да „обичан народ“ није смео да својим потомцима даје име Немања).

Никола

Потиче од грчког "Νικόλαος", што значи "победа народа". Личност из историје: Никола Алтомановић - српски великаш, војсковођа и ратник из друге половине XИВ века. Владао је широким простором од Рудника до Јадранског мора.

Петар

Значи "стена, камен". Христ је свом апостолу Симону Забедејевом дао тај надимак, али у арамејској варијанти Кефа (Исус је причао арамејским језиком, који је на Блиском истоку у то време био лингва франка) па данас Светог Петра тако зовемо због тога а не по његовом рођеном имену; "Петар" је симбол непоколебљивости, одлучности и постојаности. Владар из историје: Петар И Карађорђевић је био краљ Србије, од 1903. до 1918. и краљ Срба, Хрвата и Словенаца од 1918. до 1921. године.

Стефан

Потиче од грчке речи која означава "венац, круну". Име Стефан је у различитим варијантама познато широм Света, захваљујући томе да га је носио први хришћански мученик - Стефан Првомученик. По Стефану Немањи, сви краљеви династије Немањић су свом имену додавали име Стефан: Стефан Првовенчани, српски велики жупан и владар Стефан Радослав, Стефан Владислав, Стефан Урош И, Стефан Урош ИИ, Стефан Урош ИИИ, Стефан Урош ИВ Душан, и Стефан Урош В.

Урош

Иако је једно од врло честих имена међу Србима и Хрватима, занимљиво је да мушко име Урош води порекло из мађарског језика, а у наш језик стигло је још у доба Аустроугарске. У нашој историји је познат Стефан Урош И Немањић, син Стефана Првовенчаног. Такође, Стефан Урош В Немањић, који је био син цара Душана.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".