Његов хит по којем је и постао познат неки су прогласили "литерарном порнографијом", али скоро и да не постоји љубитељ народне музике који бар једном није запевао "мали мрав, мали мрав, у недрима несто, морам да га нађем да мењамо место".

Фото: Ђани Голи

 

 

Овај певач није припадао самом врху естраде, али се издвојио упорношћу и шармом забављача. Рођен је у Краљеву и у том граду био је познат као кафански човек, али и велики човекољубац - наступио је на више од 1.000 добротворних концерата. Певао је и сарађивао с највећим звездама народне музике. У родном граду је 2008. године и умро - у кафани.

- Памтим, како не памтим. Десило се увече, тачније ноћу, око два сата после поноћи. Томислав је дошао из једне кафане где је била музика. Наручио је пиво и порцију пршуте, попио је гутаљ и пао је - прича газда Чеда, власник кафане за "Курир" и наставља: 

- Нисам био ту, био сам код куће. У кафани је била конобарица. Она га је пронашла. Позвала ме је и одмах сам дошао. Срце га је издало. Пао је ту на под. Чекали смо да дође полиција, као и лекари из болнице - сећа се Чеда.

Фото: З. Перић

 

 

Он певача памти по добром, а како каже, познавао га је од малих ногу.

- Био је наш гост и пријатељ. Знали смо се из детињства. Памтим га као доброг човека и доброг музичара. Знате, није он увек био у Краљеву, он је повремено долазио и кад дође, одседао је овде. Волео је да дође сам, и то касно после дванаест. Волео је да се осами. Поручивао је мезе, пршуту, сир, а од пића је волео пиво. Није никада певао. Овде је имао свој мир. Одличан и добар, али при алкохолу није био најбољи. Био је поштен, није никог преварио. Ценили су га - истиче Чоловићев пријатељ.

У газда Чединој кафани је стајала и фотографија Томислава Чоловића, и то изнад стола где је преминуо.

- Три-четири године је после његове смрти иза стола стајала његова фотографија. Тада су долазили и његова бивша жена, синови, па су рекли да ће доћи понекад, али никад више нису дошли. Дуго смо се знали Томислав и ја, чак и његовог брата познајем. Тад се први пут десило да неки гост умре за столом. Али кафана је била његов живот, он је цео живот провео у кафани. Волим да слушам његове песме, али не знам да певам, био сам у подруму кад је бог слух делио - закључује он.

 

Фото: Архива Новости

 

 

Томислав Чоловић умро је 9. фебруара 2008. године. Његови синови наследили су његов музички дар. Александар је 12 година свирао бубњеве у бенду Аце Пејовића, а сада прати Џенана Лончаревића, док је Милан члан оркестра Александра Софронијевића и ожењен је звездом "Гранда" Радом Сарић, с којом има сина.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".