- Стога је, према правилима, Српска православна црква имала право да додели аутокефалност цркви Северне Македоније или да додели то право Свеправославном сабору - рекао је бугарски архијереј, истакавши да "Васељенска патријаршија нема више права, него било која друга православна црква".

Како је пренео портал "ekklisiaonline.gr", владика је нагласио да не зна како ће реаговати Српска православна црква и друге цркве, али је оценио да је потез који је повукла Васељенска патријаршија по питању "македонске цркве" разлог за продубљивање раскола у православном свету.

Фото: Танјуг/АП

 

Такође је додао да је примање Македонаца у евхаристијску заједницу од стране Фанара – корак који ће "донети више проблема православној цркви". Поред тога, митрополит Гаврило сматра да "цркви Северне Македоније не може бити присвојен назив Охридска архиепископија, јер је то историјски назив Бугарске православне цркве од 1018. до 1767. године", те подсећа да је недавно, 2017. године, "Свети синод цркве Северне Македоније саопштио да признаје Бугарску патријаршију као мајку цркву'".

Васељенска патријаршија саопштила је раније да признаје такозвану цркву Северне Македоније као православну и да је прима у заједницу хришћанских православних цркава.

(Србија данас)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".