Од првог априла почели су пријеми деце која болују од туберкулозе.


Иако се већ дуго сматра да је та болест искорењена међу школском децом, то нажалост још није ствар прошлости.

Тренутно је на лечењу шесторо деце, а до пре неколико дана било их је деветоро.

- Ми смо од 1. априла изашли из ковид система, али не потпуно, још увек имамо један део одређен за наше мале ковид пацијенте. Почели смо да примамо нековид пацијенте, као и децу која су оболела од туберкулозе. У нашој болници ово одељење постоји дуги низ година. До пре неколико дана било је деветоро деце на лечењу, док је овог јутра шесторо деце оболело од туберкулозе - каже за Танјуг начелница Дечије клинике Клиничко-болничког центра "Др Драгиша Мишовић" Оливера Остојић.

Она је напоменула да на овом одељењу деца леже често доста дуго.

- Најпре због контакта са родитељима који имају туберкулозу, леже деца која имају симптоме - пар недеља кашљу, јављају се симптоми повишене температуре, ноћно знојење, губитак у тежини, као и симптоми који су везани за респираторни систем, али то може бити и туберкулоза костију, бубрега, можданих овојница, с тим да је то код деце ређе. Најчешће је виђен плућни облик туберкулозе”, рекла је Остојић.

Каже да је навећи број деце вакцинисан.

- У највећем броју случајева примају вакцину по рођењу или до прве године БСЖ вакцину. Међутим пет одсто популације оболи без обзира на вакцинацију, а у каснијем делу живота још пет посто може да оболи због неког оштећења имуног система - рекла је Остојић.

Према њеним речима, када се постави дијагноза у зависности од тога да ли је то симптоматска туберкулоза или доказани контакт који добија профилаксу до шест месеци се лече.

- С тим што прве две до четири недеље некада и дуже морају бити у болничким условима да би се испратила терапија неопходно је континуирано узимање терапије и спровођење лабораторијских анализа на месечном или двонедељном нивоу да би се пратили ефекти лекова. Најчешће то буду школска деца или адолесценти, али различити су узраста, некада од 1,2 или три године живота јер су били у контакту са оболелим родитељима - рекла је Остојић.

Она је указала да малишани све време имају наставу, воде се школски дневници и ништа не испуштају захваљујући наставницима из Специјалне школе "Драган Херцог" који долазе у болницу.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".