Први јавни наступ имао је сасвим случајно, на такмичењу певача аматера 29. новембра 1967. године у Бијелој код Херцег Новог, где је отпевавши песму Битлса освојио награду публике. У првом делу своје каријере (1968-1972) био је члан група Млади и лијепи, Амбасадори, Нови Амбасадори и Корни групе. Званичну соло каријеру започео је 15. априла 1972. године, када је снимио своју прву песму - "Синоћ ниси била ту".

Фото: Архива Новости

 

 

Објавио је 15 студијских албума у периоду од 1975. до 2017. године.

Представљао је Југославију на Песми Евровизије 1973, песмом "Гори ватра".

Најважнији и најбитнији град за каријеру и популарност Здравка Чолића је свакако главни град Србије, Београд. Као регионални центар културних збивања и свих битних медија, најчешће је незаобилазан и за сваку другу јавну личност Србије и регије.

Здравко је у Београду први пут наступио још почетком ’70-их, а свој први соло концерт одржао је 1976. године у Дворани Дома синдиката.

Фото: Д.Мишић/В.Данилов

 

 

Од тада је наступао на свим битним местима у граду, постављајући рекорде више пута по броју посетилаца. Апсолутни рекорд каријере поставио је крајем 2019. године, када је одржао шест распродатих концерата у Штарк арени.

Чола је рођен у Сарајеву 30. маја 1951. и ускоро пуни 71 годину.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".