Наводи да улазимо у туристички период, као и да ће наши држављани путовати, али и да ће странци долазити у Србију и да ће сигурно доћи до циркулације вируса и да треба бити опрезан. Указао је да није тачно да немамо противепидемијске мере, већ су оне сведене на снажну препоруку.

Предраг Кон истиче да су прошли празници и да су јуче регистроване нешто веће епидемијске бројке у односу на 2. мај.

- Али је проценат позитивних нижи, што је свакако добро. Добро су прошли ови празници, стабилна је епидемиолошка ситуација - додао је Кон.

Указао је да није тачно да немамо противепидемијске мере, већ су оне сведене на снажну препоруку.

- Треба разликовати да ли је нешто потпуно укинуто или није. Обавезно је још ношење маски у здравственим установама. То прави проблеме са пацијентима у неким здравственим установима који упорно неће да ставе маску када улазе - каже Кон.

Фото: З. Кнежевић

 

 

Наводи да улазимо у туристички период, као и да ће наши држављани путовати, али и странци ће долазити у Србију.

- Где ће сасвим сигурно доћи до циркулације, али циркулација вируса у том неком летњем периоду раније се мислило да је готово немогуће да се уздигне тај талас, али искуство нам је показало и први пут и други пут да има сезонски карактер, али да он није тако видљив - наглашава Кон.

Каже да је приступ у Кини екстреман и према његовом мишљењу потпуно непримењив у нашим условима, као и да они и даље имају потпуно карантинског типа затварање.

Наводи да се поставља питање колико је то неопходно, јер је све јасније да омикрон врло брзо мутира, као и да се већ у пет подваријати појављује.

- Сви они могу да прескоче имунитет што је јако занимљиво – и имунитет од прележане болести и од вакцине. Од вакцине се не може добити она ефективност каква је била на почетку, па ако пратите ове подваријате вакцина је имала мању ефективност код сваке следеће - додаје Кон.

Наглашава да очекују да ће са новим вакцинама које се буду пред јесен појавиле да буде одговарајућа препорука за вакцинацију.

Фото: Архива

 

 

Појаснио је да се четврта доза сада препоручује старијама од 60 година, али и имунокомпромитованима – онима који примају неку терапију или су дијабетичари, на хемодијализи, као и онколошки пацијенти.

- Највероватније ће се вакцина некако променити, за сада немамо јасне сигнале да је то баш на видику. Очекује се на јесен - додаје Кон.

Указао је да се не може очекивати од СЗО да одјави пандемију, јер постоје делови света у којима је озбиљна епидемијска ситуација, док је у другим деловима мирније.

- Ми се сада налазимо у ситуацији када најснажније треба препоручивати вакцинацију, јер још увек имамо половину становништва невакцинисано, у градовима је много боље него у руралним срединама - каже Кон.

Сматра да ће корона вирус још годинама да буде "морија човечанства", али не у оном степену како је до сада било.

- Ми ћемо имати проблема са корона вирусом - закључио је Кон и додао да ћемо видети да ли ће се вакцина годишње примати као сезонска.

(Новости)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".