Призор који су Совјети затекли у граду био је језив - Берлин је био у рушевинама након недеља бомбардовања, владала је глад, није било превоза, канализације, струја је била у прекиду… Од четири милиона становника колико је Берлин имао пре рата остало их је упола мање, а од тог броја чак милион су били бескућници. 

Ипак, било је приметно и нешто друго… Оновремени записи кажу да је Совјете нарочито разбеснела чињеница што се видело да је, и поред свих разарања и уништења, Берлин донедавно био јако богат град. 

Стаљинова пропаганда је Немце дуги низ година приказивала као сиромашне, необразоване и назадне људе који умиру од глади. Оно што су затекли јесте одговарало тој слици, али су се јасно видели и трагови донедавног богатства и просперитета.

Фото: Википедија

 

Чињеница да је сва та моћ стечена на леђима немоћних и крвљу поробљених народа, војнике је доводила до лудила. Гневни због злочина које су нацисти починили над милинима цивила не само у њиховој домовини већ и широм Европе, совјетски војници су се, првих дана током заузимања Берлина, понашали као банда. Забележено је много убистава, пљачки, силовања… 

Снимљен око два месеца након пада Берлина, овај редак видео запис у боји показује како је престоница Немачке изгледала у јулу 1945. године, као и последице које је град претрпео због Другог светског рата. Снимак је све до 2015. био непознат.

(Историјски забавник)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".