Чума је митско биће код Срба које је са собом носило кугу и епидемију. Ово је била казна за почињене грехе и мало њих је успевало да умакне њеној стрели или погледу. Била је страшна и немилосрдна, а наши преци су током векова покушавали на разне начине да је зауставе и лукаво се довијали како да се заштите од ње. 

Често описивана и као невидљива, али опет толико страшна да се њено право име - куга - није смело изговорити наглас. Стога су је од миља називали и кума или тетка.

У своје походе је кретала са краја света, који се звао Чумин вилајет, са циљем да нађе сва имена са списка из књиге коју је носила са собом. Зато је било увражено веровање да јој се не треба одазивати.

Замишљана као млада девојка дуге косе, која је држала до своје хигијене, или као баба у црној одећи. Било је ту још обличја, а свака је волела да се купа и чешља. Зато су јој наши стари често припремали купке и остављали чешљеве, са циљем да је одобровоље и одварате од наума да узме некога од укућана.

А у кућу је, како кажу словенска митологија и живописно народно предање, обично ускакала кроз димњак или силазила са тавана, под окриљем своје савезнице ноћи, како би остала непримећена.

Фото: Википедија

 

Приликом ових ноћних упада, јако би се увредила ако би наишла на неуредан дом. Због Чуме су се редовно прали судови јер ако их затекне прљаве -  гребе их ноктима и загади, па се тако даље преноси зараза на аљкаве укућане. То је подстицало људе да приликом епидемија куге детаљније брину о хигијени куће. 

У различитим крајевима Србије су постојала другачија веровања о томе на који начин је ширила кугу и убијала људе. Док је код једних убијала стрелама из земљане посуде, други кажу да кога удари под мишку мора да се разболи од куге. Али сви су се слагали у једном, куда год би прошла, за собом је сејала смрт и помор. 

Заштита од куме

Такође, постојали су начини - поред бриге о хигијени - да се она заустави, па се тако за оног ко јој украде посуду са стрелама сматра да је зауставио кугу.

Заштита је спровођена и тако што би: девет жена, потпуно нагих, окренутих према ватри правило Чумину кошуљу. Овај подухват је морао да буде тајан, а нагост је била императив, јер су јој се приписивале натрпиродне моћи које су помагале да се раскину све натприродне везе. Потом би се сви провлачили кроз готов одевни предмет, у нади да ће их овај тајанствени ритуал заштити од куге.

Још један занимљив начин да се заустави је био исцртавање бразде: Наиме, према веровању - два брата близанца уз помоћ два црна вола, који су такође морали да буду близанци, исцртавала су магичан круг кроз који куга није могла да прође. 

Да је убије није могао нико, бар не људска рука. Наши стари су веровали да се страшно плашила црних паса и волова и то баш зато што су једино они могли да је униште.

И кнез Милош је веровао у њу
Колико је куга била озбиљан проблем као и колико је смртоносна била у време када медицина није била ни приближно учинковита као данас - а да не спомињемо хигијенске навике локалног становништва - говори и једна занимљива прича из прве половине 19. века.

Када је 1837. године у Јагодини избила куга, кнез Милош је наводно издао наређење да се направи "чумина кошуља". Издато - извршено. Даље је забележено да када је кошуља завршена, кнез се у пратњи своје породице и војске провукао кроз њу.

"Носи као чума децу"

Још један битан траг који говори о широко распрострањеном нардоном веровању у Чуму је и једна од многобројних пословица нашег народа. Тражећи објашњење за пошаст која је највише односила нејач, у народу се раширила пословица - "Носи као чума децу". 

Етимологија

Етнолози, када говоре о чуми претпостављају да је у питању старо веровање. Ово објашњавају чињеницом да је између осталог забележено у појединим крајевима како Чума може преузети и животињски облик, тј може да се претвори у мачку. 

С обзиром да је добро документовано да су животињски култови и преузимање животињског облика међу митолошким бићима доста старији од узимања људског обличја, закључак је да су наши преци веровали у Чуму од памтивека. 

(Национална географија)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".