Међутим, чак и многи који су га упражњавали вероватно не знају које је значење тог интересантног геста. О смислу најрадоснијег цепања одеће постоје различита мишљења, и више тумачења тумачења.

Неки сматрају да цепање треба да покаже да (енергетској) аури родитеља у експанзији досадашња одећа више није одговарајући омотач.

Други верују да овај обичај корене вуче из давних времена, када се деца нису рађала у породилиштима, већ у кући, на улици, у њиви, у шуми и другим местима. Дете је требало да се увије у неки комад тканине због заштите од хладноће, а због неког другог веровања се избегавала женска одећа кад год има нека мушка кошуља у близини. Ако се дете роди у кући, онда се одевни предмет узимао из ормана, а ако се порођај догоди напољу, онда се заустављао први мушкарац који се нађе у близини, те би се од њега узимала кошуља.

Фото: Профимедиа

 

 

Верује се, такође, да се онима који учествују у цепању кошуље, а то су радили само мушкарци мушкарцима (сада често и жене учествују у томе), преноси нека врста среће мушкарцу који је постао отац, и да ће они који је цепају исто постати очеви. Ово би, дакле, на неки начин, био еквивалент хватању бидермајера од стране девојака на венчањима.

Неки сматрају и да овај обичај потиче од веровања да ће онај ко узме делић исцепане кошуље добти такође исти пол детета као и отац чију кошуљу цепају, а опет, у да се, опет, у другим крајевима веровало и да то води ка добијању бебе супротног пола.

Фото: Профимедиа

 

 

Не можемо са сигурношћу рећи да ли је неко, и које, од ових тумачења тачно, али за крај остављамо прилично тачну шаљиву дефиницију цепања мајице са хумористичког сајта "Вукајлија": "То је оно што момак уради вољеној особи у наступу страсти, док за 9 месеци пријатељи то исто учине њему у наступу алкохолисаности".

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".