Милиони деце широм света и генерација људи који су одрасли на Дизнијевим цртаћима можда би се и обрадовали могућности да творац Мики Мауса и Паје Патка “магично” оживи и поново буде међу нама, али истина је да се то неће догодити и да је реч ипак само о - урбаној легенди.

Хронични пушач

Волт Дизни био је страствени пушач још од Првог светског рата. У годинама које су уследиле запослени у компанији су увек знали када он долази јер би се чуо карактеристични суви кашаљ, а последње године живота био је и видно изнемогао и исцрпљен. 

Дуго је боловао од хроничне опструктивне болести плућа, као и од тешког оштећења кичме услед пада са коња док је играо на холивудском поло турниру ‘30-их година прошлог века. 

Почетком новембра 1966. Дизни је почео да се жали на јак бол у врату и ногама због ког му је постало тешко да ради. Рендгенски снимак грудног коша открио је тумор величине ораха у левом плућном крилу, а онколошки хирурзи су препоручили хитно уклањање већег дела левог плућа.

Фото: Новости архива

 

Дан кад је отишао Волт Дизни

Операција је изведена 6. новембра исте године. Дизни се жалио на кратак дах, али једном када су хирурзи приступили операцији открили су да је прави проблем то што се рак плућа већ проширио на лимфне чворове и друге делове тела.

Увек енергичан, Дизни је након операције постао сенка човека какав је био, а хемотерапија је чинила да се осећа јоћ немоћније. Иако је силно желео да се врати на посао, никада више није крочио у свој вољени студио. Две недеље након операције Волт Дизни је хитно враћен у болницу. Умро је 15. децембра 1966. Било му је 65 година.

Волт Дизни је кремиран два дана након смрти, а урна у којој је био његов пепео је сахрањена у породичном маузолеју на гробљу Форест Лавн у Глендејлу у Калифорнији. Била је то мала приватна служба којој су присуствовали само његова жена Лилијан, његове ћерке и њихови мужеви и деца. По Дизнијевој изричитој вољи, није организована јавна сахрана.

Фото: Новости архива

 

Порекло урбане легенде

Тешко је тачно одредити када су и како тачно почеле гласине о томе да је Дизни залеђен. Почетком 1967. године, само неколико недеља након његове смрти репортер таблоида “The National Spotlite” тврдио је да се ушуњао у болницу у којој је Дизни провео последње дане и видео чувеног уметника у криогеном металном цилиндру!

Таблоид је касније признао да је вест измислио, подстакнут причама о “замрзавању људи” које су тих дана биле актуелне (две недеље након смрти Волта Дизнија залеђен је први човек икада), али је прича наставила да живи. 

Године 1969. француски часопис “Ici Paris” и амерички магазин “The National Tattler” проширили су гласине предвиђајући да ће Дизни бити “одмрзнут” 1975. Неки су отишли толико далеко да су тврдили да је комора у којој “спава” похрањена испод вожње “Пирати са Кариба” у Дизниленду у Калифорнији.

Неки су нагађали да је Дизни читао књигу Роберта Етингера из 1964. године, “Перспектива бесмртности”, која је на једном месту говорила о веродостојним и мање вероватним аспектима науке о крионици.

Та књига, и многе друге сличне њој, које су се појавиле дуго након Дизнијеве смрти, предвиђале су дан када ће медицина бити довољно напредна да излечи болести замрзнутих и успаваних особа  дозвољавајући стручњацима за крионику да их одмрзну и тако “врате у живот”.

Фото: Новости архива

 

Ипак, нема доказа да је Дизни икада чуо, а камоли читао ову књигу. Једна од његових ћерка, Дајан је 1972. јавно дематовала гласине. 

- Нема апсолутно никакве истине у томе да је мој отац, Волт Дизни, желео да буде замрзнут. Сумњам да је мој отац икада чуо за крионику - истакла је она.

Ипак, приче о томе да Дизни “спава” и чека да буде пробуђен наставиле су да живе. Током ‘90-их ове урбане легенде су наведене као “стручни цитати” у неколико мање него поузданих Дизнијевих биографија, а након појаве интернета прошириле су се светом невиђеном брзином.

И - мит је рођен!

(Историјски забавник)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".