Једна од његових највећих хитова свакако је песма “Плеши са мном до краја љубави” (“Данце Ме то тхе Енд оф Лове”) из 1984. Први пут ју је извео Коен на свом албуму из исте године.

Песму су од тада снимили бројни уметници и у 2009. години је описана као “песма на ивици да постане стандард”.

Ипак, иако је структурирана као љубавна песма, “Плеши са мном до краја љубави” заправо је инспирисана Холокаустом и настала је након што се уметник посветио изучавању Другог светског рата и Холокауста.

Коен је одрастао у јеврејској позицији и одувек га је, уз књижевност и музику, занимала и религија.

Зато није ни чудо што је једна од најлепших песама овог уметника инспирисана јеврејским народом односно његовим страдањем.

- Занимљиво је како је песма почела, јер порекло песме, свака песма, има неко зрно или семе које ти је неко ставио у руке или ти је свет ставио у руке и то је разлог зашто је тако мистериозан процес писања песме. Али, ова је дошла само из слушања или читања или сазнања да је у логорима смрти, у близини крематоријума, у неким од логора смрти, гудачки квартет био приморан да свира док се овај ужас одвија, то су били они људи, чија је судбина такође била овај ужас. И они би свирали класичну музику, док су им другови убијани или спаљивани. Тај стих “Плеши са мном до твоје лепоте, уз горућу виолину” говори о лепоти постојања и о његовом крају - испричао је касније песник.

Осим што је постала планетарни хит песма је данас незаобилазна на репертоару многих јеврејских бендова који је изводе у знак сећања на милионе страдалих.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".