Црне рупе показују било какав привид активности само када се хране гасом и прашином са једне од својих звезда из орбите. Када то ураде, емитују "рафале" рендгенског зрачења који одјекују уз помоћ гаса који је поједен и који осветљава околину. 

То је једноставно речено ехо који долази од црне рупе. Иако је технички то рендгенски ехо, тим Масачусетског технолошког института је радио са студентима музике, како би ту емисију претворили у звучне таласе - које можете послушати.

За потребе ове нове студије, астрономи су развили аутоматизовани алат за претрагу под називом "Машина за реверберацију". Њен циљ је да детаљно прегледа података које је прикупио Насин телескоп Интериор Цомпоситион Еxплорер.

Алгоритам је идентификовао 26 рендгенских бинарних система црних рупа - то су системи са звездом коју црна рупа повремено искоришћава. Десет од њих је довољно близу да одјеци могу да се забележе, а за осам од њих раније није било познато да емитују ехо.

Шта је тим открио анализом одјека? Открили су да црне рупе у почетку пролазе кроз "тврдо" стање након храњења, при чему формирају венац од високоенергетских фотона и покрец́е млаз високоенергетских честица скоро исте брзине као светлост. Ово стање траје неколико недеља. Након последњег високоенергетског бљеска када "венац" и млаз изумру, црна рупа улази у "меко" стање, ниске енергије.

Фото:Јутјуб принтскрин/National Geographic

 

Научници верују да ова открића могу помоц́и бољем разумевању процеса који се дешавају у центру галаксија. Како је рекла Ерин Кара, доцент физике на МИТ-у:

"Улога црних рупа у еволуцији галаксија је посебно питање у модерној астрофизици. Занимљиво, али чини се да су ови бинарни системи црних рупа уствари "мини" супермасивне црне рупе. И само разумевањем процеса у овим малим, оближњим системима, можемо разумети како слични процеси у супермасивним црним рупама могу утицати на галаксије у којима се налазе."

(Национална географија)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".