Јужнокорејски председник Мун Јае-ин одлучио је да забрани праксу једења псећег меса у земљи јер ова традиција постаје међународна срамота, саопштено је из председникове канцеларије.

Псеће месо је један од састојака јужнокорејске кухиње и процењује се да се годишње поједе око милион паса. Конзумација овог меса почела је да опада како су Јужнокореанци почели да псе држе као љубимце, а не као стоку за клање.

Пракса је постала и табу међу млађим генерацијама а притисак активиста за права животиња се појачао.

"Зар није дошло време да се размотри забрана конзумирања псећег меса", питао је Мун премијера Ким Бу-кима током данашњег састанка, преноси АФП.

Јужнокорејска индустрија кућних љубимаца је у порасту, а све више људи држи псе као кућне љубимце. Један од њих је и председник који је познат као велики љубитељ паса и има неколико у резиденцији, укључујући једног кога је спасао када му је почео мандат.

Мун је у предизборној кампањи обећао да ће усвојити Торија и пас је постао први "спашени" пас који је ушао у Плаву кућу.

Фото: Профимедиа

 

 

Мун је предложио забрану конзумирања псећег меса након што је чуо план побољшања збрињавања напуштених паса у земљи, рекла је његова портпаролка.

Закон о заштити животиња у Јужној Кореји махом се односи на спречавање суровог убијања паса и мачака али не и на забрану једења њиховог меса.

Уочи Олимпијаде у Пјеонгчангу 2018. године, власти су затвориле фарме паса и ресторане који служе ове "специјалитете" како би избегли згражавање међународне јавности.

(Курир)