Како каже, сматра да је у интересу династије да принц-наследник са својом породицом живи у Србији међу својим народом, а да он свој живот наставља као и до сада у Севиљи.

У том смислу, он указује да је његов брат принц Филип свој и живот своје породице везао за Србију у којој се након девет деценија родио и први мушки члан династије Карађорђевић, наследник принца Филипа краљевић Стефан.

Принц Петар, најстарији син принца Александра Карађорђевића и унук краља Југославије Петра Другог Карађорђевића, одлуку о абдикацији је потписао јуче у палати Светог Андреја у Севиљи, у присуству сведока.

Он у саопштењу наглашава да је свестан да се тим чином одриче свих права за себе и све своје потомке који су рођени или ће тек бити рођени у брачној вези или изван брачне везе.

Фото: Архива Новости

 

- Не одричем се права која проистичу из права на наслеђе имена, члана Краљевског дома, титуле краљевића и свих других права и обавеза које закон и традиција дају и налажу члану породице - навео је принц Петар чија је одлука о абдикацији ступила на снагу по потписивању.

Потписивању су сведочили његова мајка принцеза Марија Да Глорија од Орлеана и Бреганце и Војвоткиња од Сегрорбе, његов очух Игнацио, Војвода од Сегорбе, и са, како је саопштено, благословом Његове светости патријарха српског Порфирија јеромонах Микел Ортега Модест, старешине Цркве светог архангела Михаила у Палми на острву Мајорка.

Били су присутни и принц-наследник Филип, принцеза Даница, сестра Соул грофица од Ампуријаса, Љубодраг Грујић члан Крунског већа и канцелар ордена и хералд Дома Карађорђевог, те и Никола Станковић, шеф кабинета принца-наследника.

Фото: Алекса Станковић

 

Принц Петар је о својој, како истиче, непоколебљивој одлуци званично обавестио и оца и старешину Краљевског дома принца Александра и патријарха српског Порфирија.

Принц Филип Карађорђевић је други син принца Александра и принцезе Марије да Глорије од Орлеана и Браганце, унук краља Петра Другог и краља Александра. Крштени кумови су му шпанска краљица Софија, грчки краљ Константин Други и принцеза Ана од Бурбон Две Сицилије, војвоткиња од Калабрије, рођена као принцеза од Орлеана.

Живео је у Вирџинији до 1984. године, школовао се у Великој Британији.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".