Немамо свој новац. Сестра Паула је објаснила да часне сестре које раде и примају плату, пребацују целу плату на надзорника који се бави финансијама.

- Ако добијемо било какав новац, накнаду за рад, све иде претпостављеној сестри, а ако нам нешто треба, идемо код ње, јављамо новац. Нема ту великог проблема - рекла је монахиња.

Колико монахиње зарађују?

Како наводи сајт супербиз.се.пл, сестре трче да стигну све, између осталих, скоро 400 вртића, 115 основних, средњих и специјалних школа, 64 установе за бригу и образовање (укључујући сиротишта), 29 старачких домова и 47 пунктова за исхрану. Часне сестре такође воде 500 веб страница и око 400 страница/налога на Фејсбуку и Твитеру. Иако раде, ретко имају уговор о раду. Али у многим случајевима, монахиње се третирају као јефтина радна снага, зарађујући најнижи национални просек за свој рад.

- Тужно је што монахиње немају ништа за свој трошак, а попови разбијају скупа кола - рекла је она. 

Корисници ТикТока билу су изненађени што часне сестре не могу да користе саме новац који су зарадиле.

- Ако твоја сестра зажели нешто слатко? Хоће ли добити новац? - упитао је један. 

Монахиња је одговорила да у манастиру најчешће има нешто слатко.

- А ако, на пример, сестра жели да поједе залогај у Мекдоналдсу или некој другој брзој храни овог типа, такође нема проблема да добије кеш? - додала је друга особа.

- Ово је упитно питање - одговорила је сестра Паулина.

- Дегутантно је од некога тражити новац, чак и за глупе хигијенске улошке... - коментарише други. 

За разлику од свештеника, који зарађују подоста новца јер се њихова плата састоји од: прилога са тацне, новца за крштења, сахране или венчања, монахиње зарађују мало, а све што зараде предају. 

Марта Абрамович, ауторка књиге „Монахиње нечујно одлазе“ написала је да „сестрама није дозвољено да имају било какву робу, свој новац. Морате да тражите све – доњи веш, шетњу, дозволу да читати књигу".

Тужила је државу

Како преноси монеи.пл , часне сестре у Пољској се већ 20 година боре за уговоре о раду и нормалне пензије. Бивша монахиња Малгоржата Ниџелска прва је у Пољској поднела тужбу суду. Од фрањеваца је тражила 82.000. ПЛН одштете (око 2.000.000 динара), јер је 13 година кувала оброке за преко 120 људи од 8:30 до чак 22, што јој је нарушило здравље.

Већина активних монахиња после 40 година рада прима најнижу пензију, која се у целости исплаћује игуманију. Свештеници који имају 75 година, поред стандардне пензије од ЗУС-а, добијају и новац из Црквеног фонда.

(најжена.рс)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".