Брачни пар из Висконсина умро је од последица удара струјног кола након што су у својој гаражи покушали да направе фракталну слику користећи технику паљења дрвета (fractal wood burning).

Тела Тање Родригез (44) и Џејмса Каролфија (52), пронађена су прошле недеље у њиховој гаражи након што су се хитне службе појавиле испред њихове куће услед пожара који је избио.

Локални шериф огласио се прошлог четвртка о овом случају.

- Брачни пар је преминуо због пожара који је избио у кући. Није у питању кривично дело јер је смрт проузрокована струјним ударом који се десио услед паљења дрвета приликом покушаја да направе фракталну слику. То је техника у којој се користи струја високог напона да би спалила шаре у облику дрвета и грана које су нацртане на дрвеној плочи. Дрвена плоча је премазана хемијским раствором који је лако запаљив. Истрагом је утврђено да је ватра настала у гаражи а онда се проширила и у кућу. Форензичари сматрају да је опрема за фрактал проузроковала струјни удар који је изазвао пожар -  изјавио је шериф.

Ова техника подразумева коришћење трансформатора високог напона који се користи у кућним уређајима попут микроталасне рерне и користе га радници у фабрикама који производе дрвене ствари попут дрвених даски за сечење.

Према наводима америчког удружења за стругање дрвета (American Assoociation of Woodturners), око тридесетак људи досад је погинуло од 2017. године бавећи се овим видом уметности која се испоставила смртоносном.

- Струја високог напона је невидљиви убица, радник не види и не осећа опасност. Лако је видети опасност укључене моторне тестере. Очигледно је да, ако дођете у контакт са укљученом моторном тестером, знате да можете да се повредите и у ретким случајевима да умрете. Са фракталном техником, једна мала грешка је довољна и мртви сте -  изјавио је Рик Бејкер, председник америчког удружења за стругање дрвета.

(Мондо)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".