На претходном суђењу уводну реч је изложио поступајући заменик тужиоца за организовани криминал предлажући низ доказа којима ће поткрепити своје оптужбе, а сутра би уводну реч требало да дају бранилац Дијане Хркаловић, адвокат Владимир Ðукановић, као и браниоци друге двојице оптужених у овом случају - начелника Одељења за специјалне истражне методе Дејана Миленковића и бившег начелника Полицијске управе Нови Сад Милорада Шушњића.

Хркаловић је на почетку суђења кратко негирала оптужбе које јој се стављају на терет.

Исто су учинила и друга двојица оптужених, који се бране са слободе.

Хркаловић ће доћи из кућног притвора, који јој је 31. марта одређен уз електронски надзор, као замена за притвор у којем је била од краја децембра.

Фото: И. Маринковић

 

Оптужним предлогом Тужилаштва за организовани криминал Хркаловићка се терети због два кривична дела трговина утицајем у продуженом трајању, због чега је тужилаштво тражило да јој суд изрекне казну затвора од пет година.

За Миленковића тужилац је тражио годину дана затвора, а за Шушњића две године затвора.

Хркаловићка се терети да је 2018. године наложила начелнику Миленковићу да не поступи одмах по налозима судије за претходни поступак Вишег суда у Београду и поступајућег тужиоца, који су тражили да им се достави аутоматска обрада мобилног телефона Вељка Беливука, у то време окривљеног за убиство Властимира Милошевица 30. јануара 2017. у Београду.

Касније је Беливук правоснажно ослобођен од тих оптужби, а сада је у притвору и оптужен је за најбруталнија кривична дела као вођа криминалне групе "Принципи", међу којима је пет тешких убистава, док се за још два воде истраге.

Хркаловић се терети и да је са бившим начелником Полицијске управе Нови Сад Милорадом Шушњићем неовлашћено прислушкивала босанског криминалца Дарка Елеза, који је недавно изручен из Србије Босни и Херцеговини због низа, тамо почињених, кривичних дела.

Фото: И. Маринковић

 

Оптужним предлогом Хркаловићева терети да је Шушњићу након поношења кривичне пријаве Желимира Крештелице 1. децембра 2017. године против Елеза, тражила да се на мере тајног надзора стави Елез.

На тај начин су, како се сумња, утицали да Елез не дође под обраду других полицијских одељења, те да се спречи да се према њему обаве друге мере попут тајне пратње.

Све наводе кривичних пријава против ње, Хркаловићка је негирала на саслушањима у Тужилаштву за организовани криминал.

Шушњић се такође терети за кривично дело трговина утицајем, а Миленковић за кривично дело злоупотреба службеног положаја.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".