Иако многи већ данима брује о папарацо фоткама на којима је ухваћен са, како медији преносе, новом и 53 године млађом девојком, његови обожаватељи преплавили су друштвене мреже сликама из бројних остварења по којима ће заувек остати упамћен.

"Када престанемо да гледамо, престаћемо да живимо" изговара Ал Паћино, мрзовољни, пензионисани високи официр америчке војске киван на све око себе, љут на живот, у сјајном филму "Мирис жене", а за ту улогу Паћино је добио Оскара. 

Фото: Профимедиа

 

 

Поједини су га упоређивали са великим сликаром Паблом Пикасом, који је сам сликао ликове које је глумио, додајући им свој карактер или изненада мењајући своје реплике: "Има сјајно дупе!", рекао је у филмском хиту "Врелина", потпуно ненадано, баш као што је Пикасо правио изненадне покрете на својим сликама.

Присетимо се неких његових феноменалних рола (а било их је толико да ни он сам вероватно не може да се сети свих), али и импресивне листе филмова које је ОДБИО!

Поједине улоге Ала Паћина, попут Тонија Монтане ("Лице са ожиљком" - Сцарфаце) или Мајкла Корлеонеа ("Кум" - Годфатхер), постале су саставни део поп културе. Његова филмска заоставштина је таква да се не може игнорисати, преко ње олако прећи. Освојио је Оскара, Еми, "Тони", што се у свету филмске уметности сматра "триплом круном".

Занимљиво је да му Америчка филмска академија није доделила Оскара за феноменалне роле у "Куму", "Серпику"... али је правда задовољена када је добио "златног човечуљка" за "Мирис жене" (Сцент оф а Wоман, 1993.).

 

Фото: Профимедиа

 

 

На последњој додели Оскара на бину је изашао са Робертом де Ниром и Френсисом Фордом Каполом, поводом обележавања 50 година од премијере легендарног филма "Кум", а бројне млађе колеге поздравили су их громогласним аплаузом који се наставио и у бекстејџу.

- Ласка ми када ми млађе колеге кажу да сам им узор. Схватам то као комплимент, али и даље себе видим само као глумца који се бори да добије нову улогу. Када, и ако је добијем, размишљам како да је одиграм... једноставно - рекао је својевремено Паћино.

Иако га сви доживљавамо као легенду, он је у једном интервјуу истакао да себе не доживљава тако.

- Не сматрам себе за "легенду" која ће делити савете, и ја учим. Учим и од млађих колега и надам се да ћу то увек радити. Ако би мене неко питао за савет, "упутство" за напредовање у каријери рекао бих - труд. Радите то што радите, радите то што најбоље можете и не гледајте свет око себе као место на којем има пуно конкуренције. Образујте се, читајте, нађите нешто што вас инспирише, учите... то је "тајна" - изјавио је глумац.

Које су то улоге које је славни Ал Паћино одбио?

Занимљиво је да је поред великог броја брилијантно одиграних улога Ал Паћино могао да глуми у вероватно најпопуларнијем филмском серијалу свих времена "Ратови звезда", али да није прихватио улогу Хана Сола (која је потом додељена Харисону Форду), јер "није најбоље разумео сценарио", како је изјавио једном приликом.

Одбио је и Френсиса Форда Кополу који је желео да га ангажује за филм "Апокалипси данас", рекавши да би за Кополу урадио било шта, али да са њим не би ишао у рат. Није прихватио ни улоге у филмовима "Рођен 4. јула", "Згодна жена", у франшизи "Умри мушки", па се много година касније нашалио да је Брусу Вилису поклонио каријеру...

Паћино је, ако има оних који не знају, својевремено био бескућник и спавао је на улицама.

 

Фото: Профимедиа

 

 

Рођен је у Њујорку 25. априла 1940. године под именом Алфредо Џејмс Паћино. Његови родитељи, Роза и Салваторе, пореклом су из Италије. Са 17 година млади Ал је одустао од средње школе. радио је као домар, возио је аутобус, био је запослен у пошти... Играо је и бејзбол, желео да је да постане познати спортиста.

Пио је и пушио још са девет година, са 13 је већ редовно пушио марихуану. Када је био без посла, спавао је на улицама, а онда је упознао Чарлија Лотона, који му је касније постао ментор и најбољи пријатељ, а након што је изашао из тинејџ доба опробао се у позоришту, да би са 22 године био примљен у организацију професионалних глумаца.

Први дужи посао глумца имао је у борстонском позоришту, да би се преселио у Њујорк и почео да глуми у Брдовеју за шта је потом добио награду "Тони". Први филм снимио је 1969. године ("Ме, Наталие). Од тада... све је историја.

Најбоље улоге Ал Паћина

1. "Кум" (Тхе Годфатхер, 1972, 1974) - улога Мајкла Корлеона. Занимљиво, Паћино није ни био планиран за улогу Мајкла. Продуценти су мислили да је превише "уврнут", а они су желели више неког са доказаном харизмом, неког попут Роберта Редфорда или Ворена Битија. Али, Френсис Форд Копола је у младом Паћину видео нешто... Од мирног младића, који жели нормалан, породични живот, претвара се у звер, која је чучала у мафијашком наслеђу његове породице. А од те звери у себи није могао да побегне...

Филм је прославио и Кополу и Паћина, с тим да Паћино није видео ни цент од хонорара, јер је већ био у губицима (прича се о тадашњих 15.000 долара).

За "Кума 3" тражио је хонорар од седам милиона долара, а тај је износ толико разбеснео Кополу да је претио да ће да напише нови сценарио који почети сахраном Мајкла Корлеонеа. На крају је Паћино, чији су баба и деда са мајчине стране са Сицилије, баш из места Корлеоне, пристао на хонорар од 5 милиона долара.

2. "Лице са ожиљком" (Сцарфаце, 1983.) - улога мафијаша Тонија Монтане, који долази до врха, али улази у сопствену замку - кокаин је потпуно завладао његовим венама. Иначе, једна од тривија у вези са овим филмом је да је у њему реч на "Ј" употребљена чак 207 пута!

3. "Серпико" (Серпицо, 1973.) - улога Френка Серпика. У паузи снимања делова "Кума", Паћино је снимио драму, у којој је глумио полицајца (за промену). Ова улога дала му је прилику и да мало поприми "хипи изглед", са дужом косом и брадом. Филм је био базиран на истинитој причи о њујоршком полицајцу, који је открио велику корупцију у органима који би требало да предтсављају ред и штите закон. Бес који показује лик Серпика је у овом филму оправдан.

"Мирис жене" (Сцент оф а Wоман, 1993). - Ако је негде Ал Паћино Ал Паћино, онда је то свакако у филму "Мирис жене". Тежак, џангризав, са бесом у тамним очима (бес је, иначе, једна од главних одлика Ала Паћина на великом платну). Али, човек иза чијих се тамних очију (додуше у овом филму глуми слепог пензионисаног потпуковника америчке војске), крије се дубока емоција и осећај за лепо. Поготово лепе жене, које обара с ногу познавањем парфема. Или познавањем аргентинског плеса - танго. Заслужио је Оскара, нема дилеме.

5. "Пасје поподне" (1975.) - Снимљена према истинитој причи из 1972. године, драма из 1975. доноси причу о јединственој пљачки банке која се догодила врућег летњег поподнева у Њујорку. Сони (Ал Паћино) и његов приглупи пријатељ Сал (Џон Казал), упадају у банку у Бруклину намеравајући да је опљачкају. Ништа им не полази за руком, а највећи шок је када схватају да у банци готово да нема пара. Сони и Сал потом узимају таоце, полиција, наравно долази, почиње... циркус. На крају са Сонијем преговара његов љубавник и наговара га да изађе из банке. Мотив пљачке је био финансирање операције промене пола његовог љубавника...

Треба поменути наравно и филмове "Карлитов пут" (многи су потцењивали овај филм називајући га "млађим братом Скарфејса"), "Ђавољи адвокат", "Гленгаррy Глен Росс", "Врелина", "Млетачки трговац", "Тхе Паниц ин тхе Неедле Парк"... до новијих "Ирац", "Било једном у Холивуду".

Фото: Профимедиа

 

 

У току је снимање још два филма у којима ћемо ускоро гледати Ал Паћина, а 2020. године појавио се у серији "Хунтерс".

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".