Према црквеном учењу, Исус је разапет у петак, суботу је прележао у гробу у Јосифовом врту, а у недељу, раном зором, осетио се снажан земљотрес и анђео Божји слетео је на гроб. Стражари који су чували гроб у страху су попадали као мртви, а Исус је васкрсао.

На Васкрс је, по веровању, прво Марија Магдалена срела Христа, а потом се он указао и својим ученицима. Само ученик Тома, који је био одсутан, није одмах поверовао да је Христос васкрсао, па је морао лично да се увери. Отуда је у народу и постао уврежен израз: "Неверни Тома".

На данашњи празник православци се поздрављају речима "Христос васкрсе", а одговара се "Ваистину васкрсе". Цела недеља празника зове се Светла недеља и певају се радосне црквене песме.

Васкрс је покретни празник и празнује се после јеврејске Пасхе у првој недељи после пуног месеца, до ког долази на дан, или непосредно после, пролећне равнодневнице. Код православаца Васкрс се најраније слави 4. априла, а најкасније 8. маја.

Након васкршње литургије у цркви укућани седају за сто и после седмонедељног поста прво се омрсе васкршњим јајима. На Васкрс се сви куцају, јајима што симболизује пробијање опне овоземаљског Христовог живота и његово ускрснуће на небо.

У поморавском округу, рецимо, поред фарбаних јаја меси се и посебан колач од белог брашна с јајетом у средини, као и отиском крста на четири стране колача, што симболизује четири стране света.

На Васкршњој трпези, поред шарених јаја, обавезна је печеница, као и јагњетина или прасетина. Избегава се пилетина јер се верује да кокошка много кокодаче и да ће то довести до честих свађа у кући у наредној години. Васкрс се слави у кругу породице уз богату трпезу како би се призвало благостање у дому.

Некада су домаћице на сто износиле најбоље домаће производе: сир, кајмак, шунку, пршуту, домаће сезонско поврће.

Васкрс се празнује три дана и, како кажу стари, ваља устати рано, али не треба лећи на спавање пре поноћи, јер ће до наредног Васкрса такав човек бити поспан и лењ.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".