На дан Ускрса са свих православних храмова звоне сва звона, и на тај начин јављају долазак великог празника. 

Породице одлазе у цркву на васкршњу службу. После службе, народ се међусобно поздравља речима: “Христос Васкрсе!” и “Ваистину Васкрсе!” Тај поздрав траје све до Спасовдана.

Кад се дође из цркве кући, сви се укућани међусобно поздрављају васкршњим поздравом и љубе. Домаћин пали свећу, узима тамјан и кади све укућане. Након тога, кадионица се предаје неком млађем који потом кади целу кућу.

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

 

Пева се васкршњи тропар или се наглас чита Оченаш и друге молитве. После заједничке молитве, поново, једни другима честитају Васкрс и седају за свечано постављену трпезу.

На столу стоји чинија са офарбаним јајима. Домаћин први узима једно јаје, а за њим сви укућани. Тад настане весеље и такмичење чије је јаје најјаче. То представља велику радост за децу. Приликом туцања изговара се, такође, – “Христос Васкрсе” и “Ваистину Васкрсе”. На Васкрс се прво једе кувано васкршње јаје, а онда остало јело.Тога дана, ако гост дође у кућу, прво се дарива фарбаним јајетом, па се онда послужује осталим понудама.

Неки од обичаја су:

- За Ускрс се устаје рано ујутру и не одлази се на спавање пре поноћи, како би се, по народном веровању, избегла поспаност до наредног Ускрса

- Ујутру се треба умити водом у којој је потопљен дрен, здравац, босиљак и црвено васкршње јаје

- Децу ваља додирнути црвеним јајетом – да буду румена и здрава током читаве године

Фото: Профимедиа

 

- Прво мрсно јело после Великог поста треба да буде ускршње јаје

- У неким селима Војводине по улицама где је пролазила литија палили су ватре или свеће у прозорима. Ватре за Ускрс су обавезно паљене код католика. Такође, занимљиво је да се у неким деловима Баната ускршња јаја не дају пастирима да стока не би боловала у току године

- Ако Ускрс падне пре Ђурђевдана (6. мај) не једе се јагњеће месо - ове године је тај случај

- За Ускрс се месе посебни хлебови. У источној Србији и неким деловима Војводине пеку се лепиње с уметнутим целим јајетом (ковржањак), које су међусобно размењују са пријатељима

- На дан Ускрса се крију јаја и слаткиши по дворишту и кући, да бу деца тражила скривене дарове

- Такође, неизоставно је и куцање или туцање јајима. Јаја се најпре туцају врх у врх, а после шотку у шотку. Онај ко разбије туђе јаје узима га за себе.

Фото: В. Данилов

 
Побусани понедељак

Први понедељак после Ускрса назива се Побусани понедељак и он је посвећен мртвима. Тога дана, по народном веровању и обичају, треба побусати гробове умрлих сродника бусењем са зеленом травом. У неким крајевима, овај дан се обележава као и задушнице. Тада се излази се на гробља, пале се свеће, уређују гробови и свештеник врши парастосе и помене за покој душа покојника. Тај дан се износе васкршња јаја на гроб - да би и преминули уживали у васкрсењу Исуса Христа.

Овај дан се зове и Водени понедељак, јер тада момци и млади људи поливају водом девојке и младе жене. На овај понедељак ваља и оставити разбијено ускршње јаје у њиви, да њива буде плодна. А даје се и ускршње јаје стоци да га поједе, да би целе године била здрава.

Осим православних верника у Србији Васкрсење Христово по јулијанском календару обележавају и руска, грчка, бугарска и етиопска црква, као и део Ескима који живе на Аљасци.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".