Не служи се литургија, пости се, једе се само суви хлеб и пије вода. Веровање у народу је да се на овај дан не једе коприва, али ни риба. Овај празник ваља испоштовати постом и молитвом.

Према обичају се фарбају ускршња јаја, а будући да црвена боја симболизује Христову крв, управо она се најчешће употребљава. Прво офарбано јаје се назива Чуваркућа, боји се у црвену боју и оставља на издвојено место годину дана, да чува кућу. Овај дан се у кућама не ложи ватра и не меси се хлеб.

Не раде се кућни, ни послови у пољу. На Велики петак према народном веровању, како би сачувале здравље породице жене не смеју да се баве ручним радовима, плету, шију, нити ваља да кувају. Тај дан је резервисан за мир, туговање, молитву и фарбање јаја.

На Велики петак се такође и не весели, не пева, а од Великог четвртка до Ускрса - недеље када је Исус васкрсао, не звоне црквена звона јер она у православној цркви значе радост, па се време богослужења и оглашења умрлих најављује дрвеним клепалом.

Плаштаница се поставља на посебно украшен сто (гроб Христов), испред олтара. У неким нашим крајевима, обичај је да се верници после целивања плаштанице, провлаче испод стола на који је положена плаштаница. По народном веровању приликом провлачења, треба се помолити Богу и помислити неку лепу жељу, и та жеља ће бити испуњена.

Девојке ће уснути будућег мужа

У неким деловима Србије верује се да ће девојке које на Велики петак украду цвеће из црквене порте и ставе га под јастук у ноћи уочи Велике суботе сањати свог будућег мужа. Верује се и да оног ко на Велики петак опере косу целе следеће године неће болети глава као и да кућу ваља мало помести метлом, а онда ту метлу бацити, а са њом и сво зло из куће и домаћинства.

(Курир)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".