Прва "Тесна кожа" је снимљена пре 40 година. Четири деценије након премијерног емитовања овог филма, он је и даље међу најпопуларнијим и најгледанијим старим филмовима бивше Југославије. Филм је постигао велику популарност и гледаност широм бивше СФРЈ, а само у Београду је имао 505.000 гледалаца.

Куће у којој је снимано највише кадрова из филма постала је тако атракција Дорћола.

Иако је кућа изгубила првобитни изглед, још увек одише енергијом и постала је симбол смеха, подсећа на времена када се филм снимао, пише "Блиц".

Фото: Гугл мапе принтскрин

 

 

Данас, 40 година после, много тога се променило - ни крај више није исти, прилично је тих, аутомобили ретко пролазе и улице су веома мирне и пусте. Комшије кажу да једино што знају јесте да се ту још увек каткад снимају неки филмови и серије, али и да нису упућени који.

Кућа у којој је снимана "Тесна кожа" више нема исте власнике, јер су деца родитеља чији је стан био, исти продала након њихове смрти и одселила се у Америку.

Предњи део куће помало је измењен, али је задњи остао исти и још увек одише атмосфером налик на оној из времена снимања филма.

- Крај се потпуно изменио, тешко да ћете икога пронаћи ко је овде живео пре 40 година. Тада су сви били срећни што се у нашем крају снима тако диван пројекат, крај је добио на цени емитовањем „Тесне коже“. Ретко, али понекада бисмо успели да сретнемо неког од глумаца, који су увек били јако фини и расположени за ћаскање. Нису били претерано бучни, и генерално никоме нису сметали. Чак и када би били гласнији, толико су били фини и љубазни да им нико није могао ништа узети за зло. Јако ми је жао што филм није добио очекиване наставке, као и што већина глумаца више није са нама, али то је живот. Оно што је сигурно, јесте да нам је тај период од пар година свима у дивном сећању и част ми је што сам што сам живела овде у то време - рекла је једна од комшиница за "Блиц".

Када кажемо  "Тесна кожа", свима нам засигурно прво падне на памет легендарни глумац Никола Симић, без ког  филм не би био толико квалитетан. Заједно са Николом Симићем, сцене су делили и велики Милан Гутовић, Рахела Ферари, Ружица Сокић, Ненад Ненадовић, Гојко Балетић и многи други.

Легендарни глумци више нису са нама, али сигурно је да би они  били поносни што овај филм, и после толико година има своје место у срцима верне публике. Надамо се да ће га погледати и млађе генерације. 

(Блиц)