Верује се да се тада опраштају греси и највећим грешницима. У црквама се служи литургија Василија Великог, а обичај је да народ у цркви клечи док се читају јеванђеља.

У неким крајевима, обичај је да се верници после целивања плаштанице, провлаче испод стола на који је положена плаштаница. По народном веровању приликом провлачења, треба се помолити Богу и помислити неку лепу жељу, и та жеља ће бити испуњена.

У многим крајевима је обичај да се на Велики четвртак фарбају јаја. Прво се фарба чуваркућа, у црвену боју, а деци се њоме протрљају образи како би увек била здрава и румена. Преко дана није дозвољено весеље, а ни тешки радови.

На овај дан је најважнији чинити добра дела, пости се и верници се посвећују молитви, а најпре чистоћи мисли и душе. Један од најстаријих обичаја јесте пречишћавање воде. Некада се у воду убацивао сребрни новчић. Веровало се да на овај дан треба деца и одрасли да с екупају изворском водом како би имали целе године лепоту, срећу и здравље.

Према старом веровању, девојке су се накада на овај дан посебно умивале, чистиле лице и неговале кожу. Такође, на овај дан се детаљно чисти кућа, како би се дом припремио за Васкрс. Према обичају у дому се пали свећа која се палила иначе за празнике - славска свећа, свећа од Бадње вечери или Божића.

Током целе недеље, по црквеним правилима влада најстрожи пост без рибе и уља, чак је на Велики петак пожељно да се не једе ништа.

Увече девојке које сањају о удаји имају посебан ритуал. Под јастук да ставе огледало, чешаљ, пешкир и па изговоре:

"Који је мој суђеник нека дође ноћас да се обрише пешкиром, чешљем да се очешља, огледалом да се огледа". Веровало се да ће онај који им је суђен да се прикаже у сну.

(Курир/Лепа&Срећна)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".