Он је додао да је неопходно задржати безбедност на КиМ, али да је Приштина предузела низ једностраних акција што само води јачању тензија и не доводи до стабилности.


Важан принцип је заштитити права косовских Срба и он је кључан за дугорочну стабилност , као и поштовање и сарадња са свим етничким групама, истакао је кинески представник.

"Радујемо се и очекујемо наставак дијалога две стране пошто је он застао, а потребно је све до сада постигнуте споразуме испунити и успоставити ЗСО како би се уклонила главна препрека за постизање споразума", навео је он.

Фото: АП/John Minchillo

 

Кинески амбасадор је истакао и подршку УНМИК-у, указујући да је кључно његово присуство под вођством Каролине Зијаде и наставак његовог мандата.

Амбасадор Индије у УН у излагању на седници СБ УН подржао је територијални интегритет Србије, као и дијалог Београда и Приштине, истичући значај одржавања састанака без предуслова.

Он је указао и на значај успостављања ЗСО, као и да обе стране нађу заједнички терен да постигну решење преосталих питања.

"Поздрављам напоре уз учешће ЕУ ка наставку дијалога и решења питања несталих", рекао је представник Индије.

Фото: Профимедиа

 

Он је указао да УНМИК у сарадњи са осталим међународним актерима треба да настави да охрабрује Приштину да реши проблеме свих заједница на Косову.

УНМИК игра важну улогу у промоцији људских права, па је потребно да све стране наставе да у потпуности сарађују са том мисијом, закључио је индијски амбасадор.

Представник Бразила у УН изјавио је да цени напоре УНМИКА, додајући да његова земља разуме да упркос преосталим изазовима мисија постиже неке од главних циљева.

Фото: Профимедиа

 


Он је додао да треба још тога учинити ради јачања владавине права и посебно ради успостављања ЗСО како је договорено Бриселским споразумом. Бразилски амбасадор је исказао и подршку резолуцији 1244 и додао да је наставак директних контаката посебно добродошао, с обзиром да политичко решење још није постигнуто.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".