Земаљска цивилизација одавно је покушава да оствари контакт са ванземаљцима. Са друге стране, може се чути и да су они можда већ остварили контакт са нама, о чему сведоче бројни досијеи о НЛО.

- О овоме се ћутало годинама, тек пре неколико година је нешто мало објављено па је то сада интересантно. Иначе ми смо 1975. године на радарској станици Превлака где сам радио тада, практично откривали циљеви. Знате радарска станица има много већи преглед него што има пилот. Пилот види свега 20 километара у најбољим условима, док радарска станица види и до 360 километара у полупречнику. Видите, ти циљеви не би били уопште неуобичајни да тада нисмо измерили брзину од 6.500 км/х. Пре једно 50 година се то догодило, тада је та брзина била непојмиљива, да неко тело може да лети том брзином. Још чудније је било што је када је дошао у реон Дубровника та појава је смањивала брзину на 50 км/х па и до нулте брзине где је лебдела - рекао је Костић за Пулс Србије на Курир телевизији.

Фото: М. Ристовић

 

Професор је истакао да им нико тада није веровао до тренутка док тај објекат нису видели и пилоти.

- Са друге стране интересантно је то да нам нису веровали наши претпостављени да уопште откривамо то. Терали су нас да искључујемо радаре, чак су почели и да нас зову ванземаљцима. Међутим ми смо били упорни јер смо стварно видели то. Све је то било надгласавање, док та појава или објекат није дошла у подручије Титограда. Тада су и пилоти видели то. Наравно команда је више тада веровала пилотима него нама. У то време када су почели да нам верују тада је већ подигнут читав систем одбране Земље. Дошао је чак у једну тако малу јединицу командант 11. дивизије ПВО из Београда који је преузео команду. Наша станица постала је командно место читаве Југославије - истакао је Костић.

Како наводи, НЛО се појављивао увек око 50 минута након полетања, па је 25. јануара 1975. решио да остане у ваздуху док има горива.

Фото: Архив Новости

 

- Из Батајнице су преусмерени Мигови. Била је идеја да се у оне кругове где су летели ти "галебови" убаце и мигови. Они би летели истом брзином и у једном тренутку када се та летелица појави, они би излетели и пошли на пресретање. Касније када смо разговарали са пилотима из Подгорице, они су нам рекли да некако увек после 50 минута од њиховог првог полетања појави се тај објекат. Постојала је нека корелација. Међутим ми смо га видили и раније - рекао је Костић.

Додао је да без обзира колико убрзали или успорили, мигови нису могли да приђу том телу.

- Док сам водио мигове ја сам практично био за екраном, слушалице на ушима и микрофон на устима. Ја сам практично кроз ту комуникацију са њима видео то. Мигови су увек у пару ишли. Прилазили су том објекту и на неких 8 до 9 километара одједанпут то растојање између мига и објекта остаје константно. Ја сам тада рекао пилотима рекао да убрзају, али се нису приближавали. Дошли смо на идеју да успоримо, али је и тело успорило. Тада смо помислили да то тело носи неко наелектрисање, а пошто и се и авиони наелектришу због самог трења кроз атмосферу они праве то растојање. То смо свакако одбацили после неког времена - додао је Костић.

Фото: Архив Новости

 

- Друга јако интересантна ствар. У једном навођењу војник који је радио на висинском радару мени, који сам тада био поручник, је рекао да радар не ради. Ја сам се окренуо и рекао да ради. Рекао је ма не, ово што пратим је отишло са 5.000 метара на 12.000 метара. У делићу секунде та појава мења висину за 7.000 метара. Са друге стране у исто време се чује на слушалицама глас пилота који је само рекао ух. Он је то од шока рекао и додао, па ово оде горе - навео је Костић.

Осврнуо се и на тренутак када су се одлучили на обарање тог објекта.

- Наш командант је све то реферисао Титу. Једног дана ми је рекао ово идемо на обарање. Миг је прилазио лепо, имао је захват у радару, дошла је тзв. "птичка" а то је да је дошао фазу када ракета треба да преузме остало. Одједанпут видим да имам шансу да лансирам, што сам и командовао пилоту. У том тренутку је пилот рекао неће ракета да сиђе, нема захват. Замислите сада толики тело светли, ракета са инфрацрвеним самонавођењем К-13 која нема захват. Можемо да закључимо да је то тело хладно. То је нешто што се косило са законима физике - истакао је Костић.

Да ли је неко покушао да пружи неко објашњење за сусрет са НЛО? - питала је водитељка Милица Марковић.

- Дошао један инжењер Југославије који је тада био највећи познавалац космонаутике. Он је био присутан све време. Ја сам такође замолио пилота да не будем у вези са њим да би видео како то изгледа. То је била светлећа кугла наравно. Много се разговарало о томе, али се ниједошло до закључка. Нама је само речено да је от државна тајна и да тако треба да остане - рекао је Костић.

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".